F-35 va fi norma în NATO: Danemarca a primit primele F-35 și va preda Ucrainei avioanele F-16 dezafectate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeronavă F-35 la Baza Aeriană Skrydstrup din Danemarca / Foto: Armata daneză
Aeronavă F-35 la Baza Aeriană Skrydstrup din Danemarca / Foto: Armata daneză

Duminică, Danemarca a primit oficial primele avioane de vânătoare F-35 pe care le-a comandat de la producătorul american Lockheed Martin.

Duminică, pe 1 octombrie 2023, primele patru avioane de luptă F-35 au fost predate oficial Danemarcei, la Baza Aeriană Skrydstrup.

Aproximativ 8.000 de oameni s-au adunat la ceremonia de la Baza Aeriană Skrydstrup pentru a vedea decolarea a două avioane de luptă moderne pentru un zbor de 90 de minute deasupra Danemarcei, a informat agenția de presă Ritzau, citată de DPA.

Primele aeronave au ajuns în Danemarca încă de pe 13 septembrie, însă predarea oficială către Forțele Armate Norvegiene a avut loc abia duminica aceasta, pentru primele patru dintr-un total de 27 de aeronave F-35 comandate.

 

F-35 - noul avion de luptă al Danemarcei

Aeronavă F-35 la Baza Aeriană Skrydstrup din Danemarca / Foto: Armata daneză

Cele 27 de F-35 vor înlocui avioanele de luptă F-16 pe care Forțele Aeriene Daneze le dețin din 1980. Copenhaga plănuiește să transfere în Ucraina aceste avioane scoase din funcțiune, piloții ucraineni fiind pregătiți în prezent în Danemarca pe aeronave F-16.

Aeronava de luptă multirol F-35 de generația a cincea, al cărei prototip a fost lansat pentru prima dată în aer în 2006, devine treptat noul standard pentru armatele Statelor Unite și ale aliaților săi.

Avioanele vor juca un rol central în Apărarea viitorului, unde procesarea rapidă și eficientă a informațiilor între unitățile militare va fi crucială, arată și Forțele armate daneze.

Până acum, pe lângă SUA, mai au în dotare avioane F-35 și țări NATO precum Danemarca, Italia, Țările de Jos, Norvegia și Marea Britanie Dintre statele non-NATO, Israel, Japonia, Coreea de Sud și Australia le au în dotare. În plus, țări NATO ca Germania, Finlanda sau Cehia vor avea în dotare, la rândul lor, aeronave F-35.

Și România își dorește avioane de generația a cincea. MApN a solicitat oficial Parlamentului aprobarea pentru achiziția unui prim lot de 36 de astfel de avioane, în total urmând a fi cheltuite în acest scop cel puțin 6,5 miliarde de dolari.

Într-o fază ulterioară Forțele Aeriene române vor mai primi încă o escadrilă de 16 aeronave F-35. Forțele aeriene române ar putea avea la dispoziție prima aeronavă americană de generația a cincea în 2032.

Citește și: Pas mare către F-35: România va achiziționa în total 48 de avioane F-35, dar în două faze. Vor fi 3 escadrile de generația a V-a

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel