Damen a semnat contractul pentru fregatele germane MKS-180

Eduard Pascu |
Data publicării:

Damen şi Biroul Federal Pentru Înzestrare, Tehnologie Informaţională şi Asistenţă a Bundeswehr au semnat vineri contractul pentru construcţia a patru fregate MKS-180 pentru marina germană.

Conform unui comunicatal companiei, Damen este principalul contractant pentru acest proiect complex pe care îl derulează în Germania împreună cu partenerii Blohm + Voss şi Thales. Consorţiul a fost declarat anterior câştigătorul unei licitaţii europene, cea mai mare din istoria marinei germane. Pe 17 iunie, resursele financiare necesare au fost alocate de către comisia pentru buget din parlamentul Germaniei. Contractul semnat vineri marchează începutul etapei de proiectare şi construcţie.

 

Investiția rămâne în GermaniaAproximativ 80% din investiţia proiectului va rămâne în Germania ca valoare adăugată. Navele vor fi construite la Blohm + Voss în Hamburg, dar parţial şi în alte locaţii ale şantierelor navale din Germania, inclusiv Bremen, Kiel şi Wolgast. Pe lângă aceasta, aproximativ 100 de companii mici şi mijlocii din industria maritimă, precum şi din sectoarele de inginerie mecanică şi echipamente industriale de construcţii vor fi implicate în implementarea contractului. Aceste companii provin din aproape toate landurile germane, se menţionează în comunicat. "Sunt convins că, în cadrul proiectului MKS-180, construim o fregată de înaltă calitate care să răspundă tuturor cerinţelor marinei germane. Este un proiect comun germano-olandez. Avem deja o colaborare bună cu partenerii noştri din Germania: Luerssen, Blohm + Voss şi Thales. Proiectul oferă, de asemenea, perspective pentru o cooperare europeană viitoare. Un rol important în acest succes îl are şi colaborarea pe care o avem de mulţi ani cu Thales, ca parte a ecosistemului industrial si instituţional de apărare olandez. Dacă Olanda continuă să investească în proiecte inovative pentru propria marină, ne putem extinde şi mai mult rolul în cadrul construcţiilor navale europene. Este un lucru bun pentru rolul strategic al Olandei, conform principiilor din Strategia Industriei de Apărare", a declarat Hein van Ameijden, directorul general al Damen Schelde Naval Shipbuilding.

 

Componentele deja se fabrică în GermaniaParticiparea industriei germane în acest proiect se regăseşte şi în cadrul echipamentelor şi sistemelor furnizate de Thales - sisteme de control al misiunii. Aproximativ 70% sunt realizate de sucursalele germane ale Thales din Kiel şi Wilhelmshaven. "Acest contract istoric, atât pentru marina germană cât şi pentru Thales, reprezintă o etapă semnificativă în cei peste 50 de ani de cooperare, şi confirmă poziţia noastră de lider mondial în domeniul sistemelor navale performante. Echipajele de la bordul acestor fregate inovative se pot baza pe cele mai noi tehnologii în domeniul apărării cibernetice, a radarului şi controlului incendiilor. Sistemul AWWS, dezvoltat pentru navele olandeze şi belgiene, va permite în curând şi marinei germane să facă faţă ameninţărilor actuale şi celor din deceniile care vor urma", a afirmat Gerben Edelijn, CEO al Thales Olanda.

Implementarea proiectului va începe în curând şi presupune livrarea a patru fregate între 2027 şi 2031 pentru o sumă de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Există, de asemenea, o opţiune de a furniza încă două fregate după 2032.

Damen Shipyards Group operează 36 de şantiere navale şi de reparaţii, având 13.000 de angajaţi în întreaga lume. Damen a livrat până acum mai mult de 6.500 de nave în peste 100 de ţări, furnizând anual aproximativ 175 de nave către clienţi din întreaga lume. Damen este prezentă și în România cu două șantiere și centre de proiectare. Unul la Galați și unul la Mangalia. Șantierul de la Mangalia a fost preluat de la sud coreenii de la Daewoo în parteneriat cu statul român. 

Citește și: Ludovic Orban: Şantierele navale reprezintă o componentă extrem de importantă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel