Daily Express: Rusia amenință navele NATO cu ajutorul unei “rachete terifiante”

Ionel Copcea |
Data publicării:
Crucișătorul rus RFS Varyag
Crucișătorul rus RFS Varyag

Potrivit jurnaliștilor de la tabloidul britanic Daily Express, Rusia dispune de armele necesare pentru ducerea celui de-al treilea Război Mondial.

Daily Express, cunoscut pentru titlurile sale de rău augur, a publicat un articol referitor la o înregistrare video apărută recent pe Internet cu lansările de rachete ale Flotei ruse din Oceanul Pacific. Tabloidul britanic a numit exercițiul marinei ruse “un avertisment pentru al treilea Război Mondial”, pe fondul “tensiunilor în creștere”.

Ministerul rus al Apărării a publicat zilele trecute un material video cu lansările de rachete de croazieră de la bordul crucișătorului Varyag și submarinului nuclear Omsk. Acesta din urmă a lansat o rachetă Granit, însă jurnaliștii britanici au fost mai alarmați de racheta lansată de la bordul navei amiral a Flotei din Oceanul Pacific. Este vorba despre puternica rachetă de croazieră Vulkan din dotarea crucișătorului Varyag.

“Ministerul Apărării din Rusia a dat publicității un videoclip înfiorător cu lansarea unei rachete de croazieră Vulkan, capabilă să lovească nave ale adversarului la o distanță de peste 250 de mile (aproximativ 400 de kilometri)”, a scris publicația britanică.

Potrivit jurnaliștilor tabloidului britanic, aceste înregistrări tulburătoare demonstrează amenințarea pentru navele din statele occidentale. Autorii articolului au remarcat faptul că racheta Vulkan lansată de pe crucișătorul Varyag a lovit cu succes o țintă care a simulat o navă mare de luptă a adversarului convențional.

 

Tabloidul britanic prezintă racheta rusească P-1000 Vulkan drept „ucigașul de portavioane”

 

“Racheta rusească P-1000 Vulkan reprezintă o versiune modernizată a vechilor realizări din epoca sovietică. Cunoscute drept ucigașii de portavioane, rachetele antinavă Vulkan și Granit reprezintă o problemă serioasă pentru NATO”, se arată în articolul din Daily Express.

Autorii acestuia au menționat că tragerile din Oceanul Pacific au fost precedate de manevre similare în Marea Barents, cu participarea unor nave și submarine ale Flotei de Nord.

Potrivit Daily Express, Marea Britanie își crează propriul răspuns la puterea navală în creștere a Rusiei. Astfel, recent, s-a aflat că armata britanică dezvoltă noi arme cu laser, care, potrivit autorilor articolului, “pot revoluționa câmpurile viitoarelor bătălii”. După cum au precizat jurnaliștii britanici, un sistem laser va fi folosit pentru detectarea, urmărirea și distrugerea dronelor. Se așteaptă ca primele teste ale acestuia să fie efectuate de la bordul unei fregate Type 23 a Royal Navy.

Comentariul autorului: În prezent, în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei se află trei crucișătoare operaționale Proiect 1164 din clasa Atlant. Este vorba despre crucișătoarele Moscova (nava amiral a Flotei din Marea Neagră), Varyag (nava amiral a Flotei din Oceanul Pacific) și Mareșal Ustinov din cadrul Flotei de Nord.

Fiecare dintre acestea dispune de 16 rachete antinavă de tip 3M70 ale complexului de rachete P-100 Vulkan.

Din datele cunoscute din sursele publice rezultă faptul că rachetele, cu o greutate la lansare de 7.000 - 8.000 de kilograme, au o bătaie de aproximativ 1.000 de kilometri. Acestea pot atinge o viteză de 2,5 Mach.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel