”Dacă vom avea 'America First', atunci Europa e pe cont propriu”. Belgia va fi la cârma UE în cea mai sensibilă perioadă din istoria sa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban, bucuros după ce a primit un cadou de la fostul președinte american Donald Trump: ”Curierul ne-a adus un cadou”, a scris acesta pe Facebook
Viktor Orban, bucuros după ce a primit un cadou de la fostul președinte american Donald Trump: ”Curierul ne-a adus un cadou”, a scris acesta pe Facebook

Președinția UE a fost preluată pentru următoarele 6 luni de Belgia, stat care va trebui să ghideze Uniunea prin, poate, cea mai grea perioadă din istoria sa.

Belgia a preluat președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele 6 luni.

Vorbim de o perioadă de 6 luni, crucială pentru viitorul ansamblului Uniunii Europene, care va fi marcată de negocieri dure pentru sprijinul financiar pentru Ucraina și sancțiuni suplimentare pentru Rusia.

Însă, testul suprem pe care îl va trece Europa în 2024 vor fi alegerile europarlamentare, procese electorale marcate încă de pe acum de războiul hibrid dus de Federația Rusă și de expansiunea, în mai toate statele UE, a partidelor extremiste, așa-zis suveraniste.

Colac peste pupăză (ca să folosim o expresie românească, din țărișoara noastră), în partea a doua a lui 2024, președinția Uniunii Europene va fi deținută de Ungaria, al cărei premier, Viktor Orban, este printre cei mai anti-europeni lideri din UE și unul dintre susținătorii regimului de la Kremlin.

Democrațiile vor fi „puse la încercare” în 2024

 

Vorbind la Parlamentul European în această dimineață, prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo , a declarat că libertățile vor fi testate în acest an, scrie TheGuardian.

Premierul belgian nu exclude posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Potrivit lui Alexander De Croo Europa nu ar trebui să se teamă de un scenariu în care SUA ar lăsa statele europene să se descurce pe cont propriu.

Alexander De Croo le-a amintit eurodeputaților că ”2024 va fi un an crucial. Sunt multe în joc pentru Europa, multe sunt în joc pentru Occident”.

Premierul este de părere că 2024 va fi un an în care ”democrațiile și libertățile noastre vor fi puse la încercare”. Acesta s-a referit nu doar la alegerile pentru Parlamentul European, ci în egală măsură și pentru Congresul SUA, la fel și cu alegerile pentru președinția americană.

”Dacă 2024 ne aduce din nou „America First”, va fi mai mult ca niciodată Europa singură. În calitate de europeni, nu ar trebui să ne temem de această perspectivă – ar trebui să o acceptăm.

Ar trebui să o îmbrățișăm punând Europa pe o bază mai solidă. Mai puternic, mai suveran, mai autonom. O Europă care oferă rezultate și face o diferență în viața oamenilor. Protejarea acestora, consolidarea economiei, pregătirea unui viitor european comun”.

 

România sprijină prioritățile Președinției belgiene

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 15 ianuarie 2024, la evenimentul de lansare la București a Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, se arată într-un comunicat transmis de MAE către DefenseRomania.

Ministrul exprimat susținerea deplină a României pentru prioritățile Președinției belgiene, arătând că apărarea statului de drept, a democrației și unității europene, consolidarea competitivității, avansarea tranziției verzi, susținerea agendei sociale și în domeniul sănătății, protejarea cetățenilor și a frontierelor și promovarea unei Europe globale reprezintă, în egală măsură, priorități ale acțiunii României pe plan european.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel