SUA dau undă verde avioanelor F-16 pentru Ucraina în statele europene. Decizia vizează un posibil transfer al Olandei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum

Administrația Biden a semnalat aliaților europeni în ultimele săptămâni că SUA le-ar permite să exporte avioane de luptă F-16 în Ucraina, au declarat mai multe surse pentru CNN, în timp ce Casa Albă este supusă unor presiuni tot mai mari din partea membrilor Congresului și a aliaților pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioanele pe fondul intensificării atacurilor aeriene rusești.

Cu toate acestea, oficialii administrației nu au cunoștință de nicio solicitare oficială din partea vreunui stat aliat de a exporta avioane F-16, iar oficialii Departamentului de Stat care ar trebui în mod normal să fie însărcinați cu documentația pentru a aproba astfel de transferuri de la terți nu au fost consultati, au declarat oficialii.


Mai multe state europene au în dotare avioane F-16 fabricate în SUA, inclusiv Olanda, care și-a manifestat disponibilitatea de a furniza o parte dintre ele catre Ucraina. Doar SUA au dreptul de a stabili ce întâmplă cu avioanele de vânătoare F-16 fabricate în SUA. 

Până acum, orice declarație din partea oricărei țări europene cu privire la furnizarea de avioane F-16 către Ucraina este doar o dorință exprimată în a ajuta Kievul. Dar acest lucru [antrenarea pe F-16 sau reexportul acestor aeronave ] nu se poate întâmpla fără permisiunea Washingtonului.

În timp ce SUA rămâne reticentă în a trimite propriile sale avioane F-16 la Kiev, oficiali americani au declarat pentru CNN că administrația este pregătită să aprobe exportul de avioane către Ucraina dacă aliații decid să facă acest lucru cu avioanele lor.


Marea Britanie intenționează să formeze o "coaliție internațională" pentru a furniza avioane F-16 către Ucraina 

 

Conducerea guvernului britanic a anunțat, marți, că Londra intenționează să construiască o "coaliție internațională" pentru a ajuta Ucraina să obțină avioane de luptă F-16. Anunțul a survenit după o întâlnire între prim-ministrul Rishi Sunak și omologul său olandez Mark Rutte.

Refuzul SUA de a permite antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16 contrastează puternic cu unele rapoarte apărute în ultimele luni, potrivit cărora piloții ucraineni sunt deja antrenați. De asemenea, acest lucru contrastează puternic cu declarațiile oficiale ale Kievului.

 

Există posibilitatea ca SUA să emită o licență pentru reexportul unor avioane F-16

 

NYT a citat un alt oficial de rang înalt, de data aceasta de la Casa Albă, care a declarat categoric că, în prezent, SUA nu intenționează să trimită F-16 în Ucraina. Avionul costă foarte mulți bani și, potrivit Casei Albe, nu va fi util Ucrainei.

Potrivit oficialului, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, SUA a prioritizat trimiterea unui alt tip de armament.

Dar același oficial american spune că există posibilitatea ca SUA să emită o licență pentru reexportul unor avioane F-16 către unele țări europene. Dacă acest lucru se va întâmpla, însă, nu poate fi prezis în acest moment. Situația politică este dinamică și permite schimbarea deciziilor, sau "trecerea unor linii roșii".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel