Cutremurul politic cauzat de vaccinul Sputnik V continuă în Cehia. A fost demis și ministrul de externe

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis. Anunțul a fost făcut de biroul președintelui Milos Zeman care motivează decizia că ministrul s-a opus achiziționării și folosirii vaccinului rusesc Sputniv V. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul.

Potrivit celor de la Digi 24, care citează Politico, aceasta este a doua demitere a unui ministru din cabinetul ceh pe motivul refuzului achiziționării vaccinului rusesc împotriva Covid-19.

Săptămâna trecută, Jan Blatny, ministrul sănătății, a fost și el demis din același motiv, și înlocuit cu Petr Arenberger, care este de acord cu testarea în Cehia a acestui vaccin.

Petricek a mai spus, jurnaliștilor, însă, că demiterea sa a fost legată pe lângă refuzul vaccinului, și de opoziția sa față de implicarea companiei rusești Rosatom în construcția unei centrale nucleare.

„Nu e niciun secret că am fost un cui în talpa președintelui de multă vreme. Motivele sunt centrala nucleară, unde am spus mereu că siguranța trebuie să fie cea mai importantă, și vaccinul Sputnik, pentru că sănătatea cetățenilor este esențială pentru mine”, a spus ministrul demis.

Experți în securitate din ministerele cehe ale internelor și externelor au pledat în mod repetat cu guvernul să nu includă Rosatom în construcția centralei pentru a evita situația în care Kremlinul ar șantaja guvernul ceh, mai scrie sursa citată.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel