Cutia neagră a MiG-ului 29 al Bulgariei a fost găsită. O parte a presei bulgare insinuează că avionul a fost doborât de Serbia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 bulgar. Sursă foto: Exercițiul militar Shabla 21/US Air Force
MiG-29 bulgar. Sursă foto: Exercițiul militar Shabla 21/US Air Force

Cutia neagră a avionului MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare, care s-a prăbușit în Marea Neagră, pe 9 iunie, a fost găsită, a anunțat ministrul interimar al Apărării de la Sofia, Georgi Panayotov.

Cutia neagră a MiG-ului 29 cu numărul de abordaj 39, care s-a prăbușit în Marea Neagră, a fost găsită la o adâncime de peste 70 de metri, iar învelișul exterior al acesteia a fost avariat. Există speranțe că echipamentele din interiorul cutiei negre nu au fost deteriorate, transmite Army Media BG.

”Sperăm că dispozitivul ne va oferi informații despre toți parametrii de zbor - viteza, starea motorului, altitudinea și traiectoria aeronavei, starea comenzilor, inclusiv dacă pilotul a efectuat în orice moment o manevră bruscă de nu a reușit să anunțe prin radio, date care să ducă la elucidarea prăbușirii avionului soldată cu decesul unui pilot experimentat, maiorul Valentin Terziev”, a mai spus ministrul.

Ministrul Panayotov a spus că analiza cutiei negre va fi efectuată în Bulgaria la Baza Aeriană Graf Ignatievo, exprimându-și recunoștința Forțele Navale și comandantul acestora, contraamiralul Kiril Mihailov, șeful al apărării amiralul Emil Eftimov și companiei Hydroremont.

Ministrul Panayotov a solicitat presei să înceteze să difuzeze speculații despre accident, mai ales că un jurnalist bulgar a susținut că avionul MiG-29 ar fi fost doborât de armata sârbă, care participa la exercițiul din nord-estul Bulgariei cu un sistem antiaerian S-125 Neva.

”Exercițiile militare ale Armatei Serbiei în Bulgaria s-au desfășurat la un poligon nu departe de orașul Shabla din nord-estul Bulgariei, și probabilitatea ca MiG-ul nostru să fi fost doborât de o rachetă S-125 Neva lansată de Armata Serbiei, ar fi trebuit să fie subiect de discuții politice aprinse. Mai ales înainte de alegerile parlamentare. Totuși, nu a existat nicio discuție. Toate partidele, mass-media, comentatorii, toți tac”, a afirmat jurnalistul bulgar Grigor Lilov, într-o postare pe Facebook.

 

 

Serbia neagă vehement o asemenea teorie

 

Ministerul Apărării de la Belgrad, potrivit B92, a reacționat imediat și a dezmințit zvonurile cu privire la un asemenea scenariu. Sârbii spun că jurnalistul bulgar și media de la sud de Dunăre care a promovat această teorie sunt rău intenționați.

”Din cauza afirmațiilor și speculațiilor inexacte și rău intenționate ale jurnalistului și scriitorului bulgar Grigor Lilov, informații care au fost publicate în anumite zone ale presei, Ministerul Apărării de la Belgrad informează că Forțele Aeriene Sârbe nu au efectuat acțiuni cu rachete de apărare antiaeriană în ziua prăbușirii avionului MiG-29 bulgar”, precizează sârbii, potrivit sursei citate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel