Curtea Supremă din Gibraltar a aprobat eliberarea petrolierului iranian Grace 1

S.I. Catalin |
Data publicării:

Curtea Supremă din Gibraltar a autorizat joi petrolierul iranian reţinut de la începutul lunii iulie să părăsească apele acestui teritoriu britanic, în pofida cererii americane de a prelungi blocarea navei, suspectată că ar intenţiona să-şi livreze încărcătura Siriei, informează AFP.

Iranul a garantat în scris că încărcătura de pe Grace 1 nu va fi trimisă în Siria, afectată de un embargo al Uniunii Europene, iar guvernul Gibraltarului a cerut deci Curţii să ridice blocarea navei într-un document făcut public.

"Nava nu mai este reţinută", a declarat preşedintele Curţii, judecătorul Anthony Dudley.

El a declarat în schimb că nu a fost sesizat în scris de o cerere americană de a reţine petrolierul, anunţată în cursul dimineţii de Ministerul Public al Gibraltarului. "Aceasta nu mi-a fost prezentată", a declarat el.

Decizia Curţii nu împiedică SUA să-şi formuleze cererea ulterior cu scopul de a bloca nava înainte de ca aceasta să părăsească apele teritoriale ale Gibraltarului, în orele sau zilele următoare.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif a apreciat joi că eliberarea petrolierului iranian, reţinut la începutul lunii iulie în Gibraltar de către Marea Britanie, ţară aliată SUA, demonstrează că "tentativa de piraterie" americană a eşuat.

,,Această tentativă de piraterie arată nivelul de dispreţ al administraţiei (preşedintelui american) Trump pentru lege", a spus el într-un mesaj pe Twitter, adăugând că SUA "încercaseră să abuzeze de sistemul judiciar şi să fure bunuri (iraniene) în largul mării" prin acest caz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel