Curtea Penală Internaţională a propus emiterea unor mandate de arestare pentru premierul Netanyahu, ministrul apărării Gallant și mai mulți lideri ai Hamas

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant
Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare pentru pentru Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant pentru rolul lor în războiul din Gaza. De asemenea, au fost cerute mandate pentru liderii Hamas Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammed Deif.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a propus emiterea un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza, transmit Agerpres și JPost.

Șeful Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare pentru liderii Hamas Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammed Deif, a declarat luni procurorul-șef al acesteia, Karim Khan, într-un interviu pentru Christiane Amanpour, la CNN.

„Astăzi... am solicitat mandate la camera preliminară a CPI în legătură cu trei persoane care sunt membri Hamas”, a spus Khan.

„Sinwar, care este responsabil pe teren... Deif, care este responsabil de Brigada Al Qassam și Haniyeh care este [responsabilul] biroului lor politic cu sediul în Doha”, a spus Khan.

Acuzațiile împotriva liderilor Hamas sunt „exterminarea, crima, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”, a spus el, adăugând că acestea sunt „crimele cheie despre care se presupune că au fost comise de aceste trei persoane”.

 

Mandat de arestare pentru premierul israelian

 

Procurorul-șef a prezentat acuzațiile din mandatul de arestare pentru Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant pentru rolul lor în războiul din Gaza. Hamas a susținut că peste 35.000 de palestinieni au fost uciși în acel conflict, variind cu aproape 25.000 dintre aceste morți. Israelul a spus că 15.000 dintre aceste decese sunt combatanți.

"Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023", a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat.

Khan a spus că acuzațiile împotriva prim-ministrului israelian sunt „exterminare, provocând înfometarea ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare [și] țintirea în mod deliberat de civili aflați în conflict”, judecând acuzațiile Africii de Sud că Israelul a încălcat convenția de genocid din 1948.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel