Curățenia generalilor. Adevăratul motiv pentru epurările recente din Ministerul rus al Apărării

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Portalul independent Viorstka precizează că vor veni „epurări” ulterioare în armata rusă și că „vor cădea mai mulți generali”.

În ultima lună, au fost arestați până la șase generali ai ministrului rus al Apărării și Statului Major General. În același timp, a fost demis și ministrul apărării Serghei Șoigu.

Așa cum arăta și DefenseRomania, corupția care a penetrat decenii la rând armata rusă a început să fie investigată de organele judiciare ruse, precum și de presa pro-regim.

Viortska spune că se duce o luptă împotriva corupției la nivelul înalt în conducerea militară. Cu toate acestea, adevăratul motiv pentru epurările recente este lupta de putere din cercul de apropiați ai lui Putin. Potrivit analistului militar Yuri Fyodorov, disputele de clanuri, conflictele dintre facțiuni sunt doar mascate în lupta împotriva corupției.

FSB monitorizează de multă vreme situația din cadrul Ministerului Apărării, dar analiștii independenți consideră că „acţionează” doar atunci când este nevoie în aceste jocuri de putere sau când Vladimir Putin dă un semnal când trebuie să arate cine este șeful.

”Cred că nu este vorba despre lupta împotriva corupției ca atare, ci despre eliminarea echipei lui Șoigu din Ministerul Apărării” -  opinează și Jan Matveyev în Novaya Gazeta.

 

A început rotația în ministerul rus al apărării 

Șeful Statului Major al Rusiei, Valery Gherasimov și fostul ministru al Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

Acțiunile au început cu generalul Timur Ivanov, ministru adjunct al apărării la acea vreme și un apropiat al lui Vladimir Putin. A fost arestat în cabinetul său, imediat după întâlnirea în care s-a aşezat lângă Şoigu, ceea ce a stârnit o oarecare consternare în publicul rus, ba chiar au existat informaţii că ar fi fost „un ultim avertisment pentru Şoigu însuşi”.

Practica nescrisă a unor astfel de arestări „de rang înalt” este următoarea: ”Condamnatul” este mai întâi îndepărtat și i se atribuie roluri mai puțin importante; abia mai apoi este arestat, de obicei acasă - nu la serviciu, într-un birou din minister.

Cu toate acestea, la două săptămâni după acea arestare spectaculoasă, Serghei Șoigu a fost demis din funcția sa de ministru al Apărării și numit secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, care este condus de însuși Vladimir Putin. Deși unii s-au grăbit să spună că a fost „căderea lui Șoigu”, acesta era pe drum spre o poziție mai înaltă și s-a dovedit că Putin l-a protejat de furtună.

Totuși, la doar o zi după transferul lui Șoigu, ofițerul șef de personal al Ministerului Apărării, generalul Yuri Kuznetsov, a fost arestat , iar o zi mai târziu, apropiatul lui Șoigu, Yuri Sadovenko, a fost demis, iar fostul șef al Comisiei de Contabilitate de Stat, Oleg Savelev, a fost înlocuit, fiind acuzată de o gaură de sute de milioane de dolari în bugetul Ministerului Apărării, conform „explicației” ziarului rus RBK.

Dar nu s-a oprit aici, din cauza mașinațiilor și suspiciunii de corupție, încă trei generali au căzut - comandanții armatelor 58 și 20 - Ivan Popov și Suhrab Ahmedov , iar recent șeful logisticii și achizițiilor din Ministerul Apărării, generalul Vladimir Vertelecki, a fost de asemenea arestat.

În Statul Major, potrivit unor surse independente ruse, s-a ”bucurat” efectele epurărilor din Ministerul Apărării și generalul Vadim Șamarin, adjunctul șefului Marelui Stat Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov.

Novaya Gazeta scrie că a fost arestat conform „aprobării personale a lui Putin”. Prin urmare, se curăță până la cele mai înalte vârfuri, cu excepția celor din imediata apropiere a lui Vladimir Putin, care se bucură de protecția sa.

Viorstka” afirmă că reținerea șefului adjunct al Marelui Stat Major Vadim Șamarin ar putea duce la „inconsecvență în conducerea așa-zisei operațiuni militare speciale”.

Să ne amintim că Gherasimov a fost o țintă frecventă a șoimilor de la Kremlin, în special a lui Yevgeny Prigojin , fostul șef al grupului de mercenari Wagner. Cu toate că încă nu vedem deznodământul conflictelor în interiorul Kremlinului, lupta pare să fi început.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel