Cum sunt pe cale să ajungă arme iraniene în dotarea Ucrainei. Mii de arme de asalt, rachete și peste 1 milion de cartușe sunt confiscate de SUA

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Arme iraniene confiscate de SUA în Golf. Foto: Flota a 5-a a SUA
Arme iraniene confiscate de SUA în Golf. Foto: Flota a 5-a a SUA

Statele Unite iau în considerare trimiterea în Ucraina a mii de arme confiscate și a peste un milion de cartușe destinate miliției Houthi din Yemen, susținută de Iran.

Wall Street Journal a relatat marți, citând oficiali americani, că armata americană încearcă să trimită în Ucraina peste 5.000 de puști de asalt, 1,6 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, câteva rachete antitanc și peste 7.000 de dispozitive explozive care au fost confiscate în ultimele luni în largul coastei Yemenului de la contrabandiştii suspectaţi că acționează pentru Iran.

Oficialii americani și europeni au confirmat că acest pas fără precedent ar putea contribui la sprijinul Kievului și chiar să deschidă o nouă linie pentru furnizarea de armament Ucrainei.

Totuși, administrația președintelui SUA Joe Biden se confruntă cu dificultăți în a găsi o justificare legală legată de confiscarea armelor destinate conflictului din Yemen și de a le direcționa către un alt conflict. Embargoul asupra armelor impus de Națiunile Unite cere Statelor Unite și aliaților săi să le distrugă sau să le depoziteze.

Avocații din administrația Biden studiază embargoul ONU pentru a găsi orice element care le-ar permite să transfere armele în Ucraina. 

 

Mii de arme, rachete și cartușe trimise din Iran către Yemen, confiscate de americani

 

2. Arme irani... (arme-confiscate_65205200.png)

Arme iraniene confiscate de SUA în Golf. Foto: Flota a 5-a a SUA

Wall Street Journal a menționat că oficialii militari americani au început să ia în considerare problema în mod serios la sfârșitul anului trecut, după ce Marina SUA a confiscat un milion de cartușe de pe o barcă de pescuit care călătorea din Iran către Yemen. Câteva săptămâni mai târziu, armata americană a confiscat peste 2.000 AK-47 dintr-o mică barcă de pescuit în Golful Oman. La mijlocul lunii ianuarie, forțele franceze au confiscat 3.000 de puști de asalt, aproximativ 600.000 de cartușe și peste 20 de rachete antitanc pe o altă barcă de pescuit din Golful Oman.

Potrivit oficialilor americani, transferul acestor arme către guvernul de la Kiev va permite Americii să "răstoarne jocul cu Iranul", care a oferit Rusiei "sute de drone sinucigașe".

Statele Unite și aliații săi au acuzat Iranul că a furnizat arme luptătorilor Houthi din Yemen, încălcând embargoul ONU asupra armelor. Iranul neagă că a trimis aceste arme. Organizația Națiunilor Unite afirmă că Iranul este cea mai probabilă sursă de arme pentru Houthi, care furnizează rachete, drone, rachete și arme de calibru mic.

 

NATO - îngrijorată de cantitatea mare de muniție pe care o folosește Ucraina

 

Odată cu această dezvăluire, Statele Unite și aliații săi din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au întâlnit marți la Bruxelles pentru a discuta noi modalități de a accelera fluxul de arme destinate Ucrainei și a aborda deficitul de provizii militare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, în ajunul întâlnirilor: "Războiul din Ucraina consumă o cantitate imensă de muniție, iar stocurile aliaților se epuizează. Rata actuală de consum de muniție în Ucraina este de multe ori mai mare decât ritmul nostru actual de producție. Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare".

Potrivit Pentagonulu, Statele Unite au furnizat Ucrainei, până în această săptămână, peste 100 de milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel