Cum și-a închis Ucraina cerul chiar și fără F-16. Gen. Milley: Rușii au încercat să zboare adânc în Ucraina, dar nu au putut depăși teritoriile ocupate

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Su-35 rusești, în timpul lansării unor rachete în cadrul manevrelor militare de antrenament
Su-35 rusești, în timpul lansării unor rachete în cadrul manevrelor militare de antrenament

Decizia, de a oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, este una care aparține de liderii politici, a precizat, vineri, la Ramstein, președintele Comitetului șefilor de state majore al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.

„Decizia de a furniza F-16 sau orice altă aeronavă de generația a patra din multe alte țări este luată de liderii politici. Dar din punct de vedere militar, sarcina este de a controla spațiul aerian. Spațiul aerian poate fi controlat în diferite moduri. Iar cea mai economică, mai eficientă și cea mai rapidă cale pentru Ucraina de astăzi, este apărarea antiaeriană, pe care (ucrainenii) o folosesc de mai bine de un an, împiedicând rușii să folosească spațiul aerian în mod eficient”, a declarat generalul Mark Milley, la Ramstein, citat de publicația ucraineană Armia Inform.

 

Rușii au încercat să zboare adânc în interiorul Ucrainei, dar nu au putut depăși teritoriile ocupate, cerul Ucrainei fiind închis

 

2. Su-35 Flan... (su-35-evava-doborat-rusia-ucraina_78888700.jpg)

Su-35 Flanker-E rusesc, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Potrivit acestuia, forțele ucrainene întrebuințează foarte bine sistemele de apărare antiaeriană și acest lucru este „cel mai important” acum.

„Rușii au încercat să facă zboruri spre Ucraina, dar (au reușit să zboare – nota autorului) doar peste Ucraina ocupată temporar de Rusia. Rușii nu au reușit să controleze spațiul aerian de deasupra teritoriului ucrainean. De ce? Datorită utilizării eficiente a apărării antiaeriene ucrainene, care este acum cea mai importantă, deoarece protejează forțele și fortificațiile din prima linie”, a spus Mark Milley.

Subiectul principal al celei de-a 11-a reuniuni Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei a fost asigurarea unui număr suficient de sisteme de apărare antiaeriană pentru Forțele Armate ucrainene.

 

F-16 nu e prioritar pentru Ucraina. Gen. Milley: Procesul de a transfera avioane e unul foarte complex

 

3. Avion de l... (f-16-sua-avion_36426800.jpg)

Avion de luptă american de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

El a menționat că „ acum, cel mai important lucru” este să ne asigurăm că sistemul de apărare antiaeriană este „fiabil, precis, profund” și „multi-nivel”. În special, de la distanță apropiată, medie spre lungă.

„Aceasta este cea mai importantă sarcină militară acum. Acesta a fost subiectul de astăzi: sisteme de apărare antiaeriană pentru a fi  siguri că Ucraina își poate proteja granițele aeriene, că Ucraina își poate proteja spațiul aerian”, a declarat generalul Milley.

Trimiterea de aeronave Ucrainei va presupune durată mare de timp pentru pregătirea piloților, precum și eforturi semnificative din partea multor țări, potrivit lui Milley.

„Din punctul de vedere al avioanelor în sine, este nevoie de mult timp pentru a pregăti piloți, doarecece rușii au un număr semnificativ de forțe aeriene, iar pentru a aduce forțele aeriene ucrainene la un asemenea nivel, este necesar să se facă eforturi semnificative din partea multor țări. Așa că vom vedea rezultatele acelor decizii politice care vor fi sau nu luate în viitor, dar acum nevoia urgentă este apărarea antiaeriană”, a concluzionat Mark Milley.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel