Cum poate factorul uman cauza haos în războiul cibernetic?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Securitatea cibernetică reprezintă principala preocupare a tuturor organizațiilor din întreaga lume. Pentru a evita pe cât posibil eventualele amenințări din mediul online este nevoie de angajați instruiți și educați pentru a nu avea o influență negativă asupra productivității globale.

Internetul este o componentă principală a vieții de zi cu zi, iar prin intermediul său oamenii se pot distra prin intermediul slot v casino România, pot comunica, socializa sau pur și simplu să conducă afaceri de real succes. Drept urmare, dezvoltarea domeniul IT și al telecomunicațiilor este un proces normal, însă este nevoie ca spațiul cibernetic să rămână deschis trebuie alocate fonduri cu scopul precis de a asigura securitate digitală.

Atacurile cibernetice au loc ca urmare a breșelor găsite în sistemele de securitate, dar și din cauza lipsei de pregătire a angajaților care poate duce la afectarea infrastructurii cibernetice a unei întregi companii. Spam, informații divulgate prin intermediul unor link-uri, instalarea unor aplicații  sunt câteva dintre greșelile pe care oamenii le fac cel mai frecvent și uneori au consecințe importante.

România nu este un teritoriu evitat de atacurile cibernetice, ci zilnic au loc câteva zeci de mii de atacuri, iar principalul domeniul vizat este cel al afacerilor. Utilizatorii de aplicații și servicii digitale reprezintă și ei o potențială țintă pe care hackerii pun accentul.

 

Rolul oamenilor în securitate cibernetică

 

Eroarea umană este principala cauză pentru încălcarea securității cibernetice. Conform IBM Cyber Security Intelligence Index Report, 95% din atacurile securității cibernetice din anul 2021 au avut loc ca urmare a erorii umane. Dacă oamenii ar fi instruiți și atenți, atunci experții susțin că procentul s-ar diminua considerabil. Lipsa de conștientizare și informare poate duce apariția unui incident de securitate major din punct de vedere economic.

Hackerii sunt persoane negative atunci când vine vorba despre atacuri cibernetice, însă de cele mai multe ori aceștia nu vizează sistemele de securitate, ci pe oameni. Astfel, un prim pas în găsirea celor mai bune soluții de protecție împotriva unor asemenea atacuri este pregătirea oamenilor pentru a se putea asigura că pot identifica posibile amenințări privind securitatea cibernetică.

Amenințarea hackerilor nu va dispărea curând, un motiv în plus pentru ca oamenii să fie pregătiți în vederea evitării acestor probleme, în caz contrar au toate șansele să devină victime sigure. Fie că este vorba doar despre o tentativă de phishing prin e-mail sau doar își păstrează parolele în locuri nesecurizate, oamenii trebuie să fie conștienți că sunt responsabili pentru păstrarea în siguranță a datelor.

 

Metode de apărare împotriva atacurilor cibernetice

 

Pentru o protecție eficientă este important ca atacatorul să fie cunoscut și care este motivul din spatele infracțiunilor pentru că nu este același de fiecare dată. Bani, informații, furtul de identitate, eliminarea concurenței sau pur și simplu pentru distracție sunt cele mai des întâlnite motive.

Într-un atac cibernetic, infractorii folosesc informațiile obținute din cauza fragilității sistemului de apărare al utilizatorilor. Ei obțin informații valoroase prin intermediul internetului și al rețelelor sociale. Din acest motiv este responsabilitatea fiecărui utilizator să aibă grijă ce informații răspândesc în mediul online pentru a nu comite greșeli importante. Nu este suficient să fie cunoscute riscurile, ci trebuie și acționat prin aplicarea celor mai bune practici de securitate cibernetică special create pentru prevenție a atacurilor cibernetice.

Uneori nivelul amenințărilor este atât de ridicat încât se impune intervenție specializată. Lucrurile au evoluat, iar atacatorii folosesc metode mai sofisticate pentru exploatarea rețelelor și doar profesioniștii pot reacționa cu succes.

Rolul specialiștilor în securitate cibernetică este să monitorizeze comportamentul hackerilor, identificarea punctelor vulnerabile și remedierea breșelor.

Până la urmă securitatea cibernetică se bazează în primul rând pe oameni și tehnologie pentru că într-un final toți suntem consumatori. Identificarea riscurilor în securitate cibernetică și luarea măsurilor având ca scop prevenția duce la reducerea apariției și respingerea atacurilor într-o proporție foarte mare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel