Cum au pierdut rușii un S-400. Punctul vulnerabil al celui mai modern sistem rus: 60 de secunde ce pot fi catastrofale

Darius Muresan |
Data publicării:
Sisteme S-400 în Crimeea
Sisteme S-400 în Crimeea

În cursul acestei săptămâni, forțele speciale ucrainene au reușit distrugerea unui sistem rusesc de rachete S-400, amplasat în Peninsula Crimeea ocupată temporar de ruşi. S-400 e cel mai modern sistem rus de apărare antiaeriană.

Imaginile cu pierderea S-400 au fost publicate pe reţele de socializare - prima dată au apărut pe canalele serviciului rus de mesagerie Telegram - de către operatorii unui alt sisteme rusesc S-400. Se poate observa distrus radarul 9N6E al sistemului.

Bloggerii ruși au ţinut să precizeze că, ţinând cont de precizia atacului, cel mai probabil ucrainenii au utilizat sisteme HIMARS. Ucrainenii au precizat însă că au lovit cu o rachetă ucraineană Neptun modificată.

92N6Е este o stație radar multifuncțională 3-D activă cu scanare electronică. Are capacitatea de a detecta până la 100 de ținte și de a urmări cu precizie până la șase ținte la o distanță de până la 400 km și o altitudine de până la 30 km.

Cel mai probabil sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400 Triumph era inactiv în momentul în care a fost distrus de către Forțele Armate Ucrainene - radarul era oprit, iar unitatea de foc nu era pregătită pentru lansarea de rachete. 

 

Generalul (r.) Barbu, despre vulnerabilitatea S-400. Există un minut care poate fi catastrofal pentru S-400

 

2. S-400, sur... (s-400-rusia_66246300.jpg)

S-400, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În cursul acestei săptămâni, într-un interviu acordat DC News, generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții, a vorbit despre distrugerea S-400 în Crimeea.

„Tuburile erau încărcate, sistemul S-400 nu mai poate fi recuperat, e scos din uz complet. Pentru o asemenea lovitură ai nevoie de muniție cu precizie foarte mare, mai ales că un S-400 te „vede” și are posibilitatea să se apere de cele mai multe ori.

Doar că S-400 are o problemă în ceea ce privește apărarea de proximitate. E un sistem mobil, pleacă într-o poziție de comandă prestabilită, începe să se așeze iar în acel moment e vulnerabil. Sunt secunde de maximă vulnerabilitate. Acele minute pot fi catastrofale”, a precizat generalul (r.) Barbu.

Totodată, în ceea ce privește arhitectura frontului, generalul (r.) Barbu e de părere că avioanele F-16 care vor ajunge la ucraineni vor fi folosite pentru a sprijini eficient acțiunile trupelor de la sol și s-a arătat optimist că avioanele de luptă ar putea avea același efect devastator pentru ruși cum au avut sistemele HIMARS în vara anului trecut.

„Forțele aeriene pe care le vor primi ucrainenii nu sunt cele care vor nimici în orice fel inamicul. Pot sprijini însă acțiunile de la distanță cu efect sporit. Când au intrat HIMARS-urile în acțiune au făcut prăpăd, rușii nu au știut cum să le contracareze”, a mai precizat generalul (r.) Cristian Barbu.

CITEȘTE ȘI: O nouă durere de cap pentru ruși: Ucrainenii își fac singuri rachetele cu rază lungă. Sistemul S-400 din Crimeea, distrus cu o rachetă Neptun modificată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel