Forțele Armate Ucrainene susţin că au reuşit să distrugă un sistem rusesc de rachete sol-aer S-400 Triumph (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian rusesc S-400 distrus de armata ucraineana, iulie 2023. Sursa Foto: Military.
Sistem antiaerian rusesc S-400 distrus de armata ucraineana, iulie 2023. Sursa Foto: Military.

Forțele Armate Ucrainene au distrus lansatorul (n.a. unitatea de foc) și radarul unui sistem rusesc de rachete sol-aer S-400 Triumph (clasificare NATO: SA-21 Growler).

Ca urmare a atacurilor efectuate de către Forțele Armate Ucrainene asupra unor poziţii ale armatei ruse, au fost distruse radarul rusesc 92N6A şi unitatea de lansare 5P85SM2-1 TEL. Aceste două componente sunt parte a unui sistem de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-400.

Imaginile au fost publicate pe reţele de socializare - prima dată au apărut pe canalele serviciului rus de mesagerie Telegram - de către operatorii unui alt sisteme rusesc S-400. Aceştia au ţinut să precizeze că, ţinând cont de precizia atacului, cel mai probabil ucrainenii au utilizat sisteme HIMARS.

92N6Е este o stație radar multifuncțională 3-D activă cu scanare electronică. Are capacitatea de a detecta până la 100 de ținte și de a urmări cu precizie până la șase ținte la o distanță de până la 400 km și o altitudine de până la 30 km.

Radarul 92N6Е este legat de funcționarea întregii baterii a unui sistem S-400, care include trei până la șase lansatoare. Ea efectuează o căutare a țintelor aeriene, urmărirea acestora, și ghidarea ulterioară a unei rachete antiaeriene către una dintre ţintele.

Distrugerea radarului 92N6Е este o mare reuşită pentru armata ucraineană, deoarece afectează întreaga funcţionalitate a unei baterii S-400. Un radar din această clasă este un sistem foarte valoros a cărui pierdere este greu de compensat.

De asemenea, în urma atacului, a fost distrusă și o unitate de foc TEL-ul 5P85СSM2-1 instalată pe șasiul camionului MZKT-543M.

Vehiculul transportă patru rachete antiaeriene, a căror lansare se efectuează automat prin comandă de la vehiculul postului de comandă.

Trebuie remarcat faptul că sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400 Triumph era inactiv în momentul în care a fost distrus de către Forțele Armate Ucrainene - radarul era oprit, iar unitatea de foc nu era pregătită pentru lansarea de rachete.  Se presupune că Forțele Armate Ucrainene au reperat sistemul S-400 Triumph în timp desfășurării la poziția de tragere.

Nu este prima dată când Forțele Armate Ucrainene distrug elemente ale unui sistem S-400 SAM. La sfârșitul lunii mai, armata ucraineană a raportat distrugerea postului de comandă și a lansatorului de la un sistem similar, aflat în regiunea Herson.

La acel moment, sistemul antiaerian acoperea o importantă instalație militară a forţelor ruse de ocupaţie. Aceasta a fost lovită de rachete ghidate GMLRS lansate dintr-un sistem HIMARS.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel