Cum au pierdut americanii un F-35 după ce pilotul s-a catapultat. După căutări frenetice au fost găsite resturi ale avionului prăbușit

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35B, foto: Lockheed Martin
F-35B, foto: Lockheed Martin

Americanii au pierdut la propriu un avion de luptă de generația a V-a de tip F-35 după ce acesta s-a prăbușit. Pilotul a reușit să se catapulteze iar cauza incidentului face subiectul unei anchete peste ocean.

În incident a fost implicat un avion de tip F-35B. Aceasta este varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală, fiind conceput pentru Infanteria Marină a SUA. F-35B reprezintă coloana vertebrală a componentei avansate de aviație a Corpului Pușcașilor Marini.

În cursul zilei de ieri, în urma unui zbor de antrenament, în Carolina de Sud, pilotul unui F-35B s-a catapultat după ce s-a confruntat cu o situație tehnică. În prezent e prematur să se stabilească natura tehnică a incidentului. Cert e că pilotul s-a catapultat în apropiere de localitatea Charleston și a scăpat cu viață, fiind spitalizat.

De aici a început o adevărată aventură pentru americani, deoarece nu au reușit să găsească epava avionului prăbușit. Autoritățile au făcut inclusiv un apel către populație în acest sens.

 

După căutări frenetice americanii au găsit primele resturi ale epavei F-35 care a continuat să zboare și după ce pilotul s-a catapultat

 

Publicația The War Zone anunță însă că după o operațiune uriașă de căutare a avionului, care a implicat numeroase forțe de ordine, au fost identificate primele resturi ale avionului de generația a V-a în Carolina de Sud.

Cum s-a ajuns aici?

Se pare că transponderul era inoperabil, iar după catapultarea pilotului avionul a continuat să mai zboare o perioadă bună de timp. Potrivit sursei citate, aeronava F-35 avea activată opțiunea de pilot automat, fapt care a permis continuarea zborului.

Imediat după catapultarea pilotului a început o operațiune majoră de căutare a epavei. Primele resturi au fost identificate abia azi.

În 2018, un F-35B s-a prăbușit în comitatul Beaufort, Carolina de Sud, din cauza unui defect de fabricație la un tub de combustibil. În anul următor, un avion de vânătoare furtiv japonez F-35A s-a prăbușit în ocean în timpul exercițiilor asupra Oceanului Pacific. Japonia a acuzat incidentul mai degrabă dezorientarea pilotului decât problemele tehnice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel