Armata americană caută un avion de luptă stealth F-35B prăbușit și cere ajutor populației

Un F-35B britanic decolând cu succes de pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy
Un F-35B britanic decolând cu succes de pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy

Armata americană caută un avion de luptă F-35 care a dispărut după un incident care l-a forțat pe pilot să se catapulteze deasupra Carolinei de Sud. Pilotul a scăpat cu viață și a fost spitalizat.

Un avion de luptă F-35B al Corpului Pușcașilor Marini al SUA s-a prăbușit în timpul zborurilor de antrenament.

Echipele de intervenție în caz de urgență cautp epava avionului F-35B Lightning II care s-a „prabușit” duminică.

Avionul este căutat la nord de North Charleston, în zona Moultrie și Lake Marion, pe baza ultimei sale locații cunoscute. Oamenii sunt rugați să ajute la căutare.

Lockheed Martin Corp este producătorul F-35, un avion de luptă cu un singur loc folosit de zeci de armate din întreaga lume. F-35B este varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală, fiind conceput pentru Infanteria Marină a SUA.  F-35B reprezintă coloana vertebrală a componentei avansate de aviație a Corpului Pușcașilor Marini.

F-35B este similar cu F-35A în dimensiuni, însă varianta B sacrifică o treime din volumul combustibilului pentru a putea găzdui ventilatorul adițional ce ajută la susținerea verticală a aeronavei.

Programul F-35, cel mai scump program de arme american din istorie, se estimează că va costa 400 de miliarde de dolari pentru dezvoltare și achiziție, plus încă 1,2 trilioane de dolari pentru operarea și întreținerea flotei timp de 60 de ani. Un avion poate costa mai mult de 160 de milioane de dolari.

În 2018, un F-35B s-a prăbușit în comitatul Beaufort, Carolina de Sud, din cauza unui defect de fabricație la un tub de combustibil. În anul următor, un avion de vânătoare furtiv japonez F-35A s-a prăbușit în ocean în timpul exercițiilor asupra Oceanului Pacific. Japonia a acuzat incidentul mai degrabă dezorientarea pilotului decât problemele tehnice.

Avionul dispărut din SUA a stârnit rapid reacții pe internet, de la postarea fluturașilor despre avionul dispărut pe stâlpi de iluminat până la reclame pe cutiile de lapte. „Cum dracu poți pierde un F-35? De ce nu există un dispozitiv de urmărire aici și cerem publicului să găsească avionul și să-l predea?” - a spus reprezentantul Partidului Republican din Carolina de Sud, Nancy Mace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel