Cum ar arăta un atac rus asupra Ucrainei. Tancuri T-72, rachete în Kiev și Harkov iar într-o lună Armata rusă ajunge pe Nipru

Un tanc T-72, în timpul unor trageri reale. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Un tanc T-72, în timpul unor trageri reale. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

La începutul acestei sătpămâni Federația Rusă a recunoscut așa-zisele republici Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, continuând raptul teritorial împotriva țării pe care a mai agresat-o militar în 2014 când a ocupat și anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Decretul de recunoaștere îi permite lui Vladimir Putin să intre cu trupe în Donbas, sub pretextul de „menținere a păcii” în cele două așa-zise republici.

Deși presa vestică ridica temeri cu privire la o invazie a Ucrainei, analiștii au anticipat că destabilizarea se va face din interior.

Dar cum ar arăta un ipotetic atac rus pe scară largă în Ucraina?

E un scenariu ipotetic în care Federația Rusă ar recurge la un atac convențional pe scară largă împotriva Ucrainei.

 

Bombardamente asupra marilor orașe: Kiev, Harkov și Odessa, concomitent cu forță de lovire terestră. Un atac pe scară largă ar copleși Ucraina, dar ar însemna începutul sfârșitului regimului Putin

 

În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, care are loc săptămânal, vineri, la DefenseRomania, analistul militar Ion Petrescu a prezentat un posibil scenariu în cazul în care Vladimir Putin ar recurge la un atac convențional.

„Mă aștept ca Armata Ucrainei, dacă se va ajunge la această situație, deocamdată ipotetică, să opună o dârză rezistență. Forța de lovire a Armatei ruse o vor constitui tancurile și transportoarele blindate. Acestea pot fi contracarate de aruncătoarele de grenade portative livrate de americani care sunt foarte eficiente în stoparea și chiar lichidarea blindatelor inamice”, a precizat în analiza sa Ion Petrescu, făcând referire la sitemele Javelin, dar și la peste 2.000 de rachete antitanc NLAW trimise de Marea Britanie în sprijinul Ucrainei.

„Armata Ucrainei are o capacitate, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece. Vor fi surclasați la capitolul avioane militare, la capitolul submarine și nave militare. Agresiunea dacă va începe va începe în primul rând cu lovituri aeriene masive împotriva orașelor cheie: Kiev, Harkov, Odessa. Nimeni nu își dorește să ajungă acolo pentru că în acel moment și regimul Putin va începe să se apropie de sfârșit (...) Acum toți se uită la televizor, inclusiv în Rusia și Ucraina și cred că li se întâmplă altora, dar când îi vor primi acasă pe copiii lor, băieți tineri și sănătoși, trimiși pe front, dar se vor întoarce între patru scânduri, opinia publică rusă se va schimba. Atunci va fi momentul delicat și sensibil pentru Putin. Una e să faci politică între două cafele și alta e să îți îngropi copilul și să realizezi că viața ta este terminată”, consideră Ion Petrescu.

 

Scenariu de război: În patru săptămâni rușii ar putea ajunge la Nipru și ar rupe Ucraina în două  

 

În ceea ce privește perspectiva militară, Ion Petrescu admite că raportul de forțe e zdrobitor în favoarea Federației Ruse, dar asta nu înseamnă că Ucraina nu ar opune o rezistență extremă.

 „Cei care monitorizează această situație apreciază că în cel mult patru săptămâni trupele ruse ar ajunge la Nipru și ar putea rupe Ucraina în două”, a precizat analistul militar, amintind că în ceea ce privește aviația militară, raportul de forțe e zdrobitor în favoarea Rusei”.

„Dar cel mai probabil scenariu ar fi lansarea de rachete de pe submarine și vor fi vizate din punct de vedere psihologic marile orașe amintite. Apărarea antiaeriană ar putea lichida o parte din rachete, dar să nu uităm că Federația Rusă are în dotare și rachete hipersonice. Eu personal îmi exprim matur opinia că nu se va ajunge la așa ceva. Dar din punct de vedere numeric și al capacității forțelor terestre, aeriene și navale, Federația Rusă depășește copleșitor Ucraina”, a mai precizat Ion Petrescu.

 

Un atac nu ar fi o simplă plimbare prin parc. Iar rușii au arătat că tancurile T-72 pot rămâne ușor blocate în noroi

 

Și totuși, analistul militar e convins că în cazul în care Vladimir Putin se va aventura să ordone un atac pe scară largă, pentru Armata rusă nu va fi o „simplă plimbare prin parc”, citându-l pe generalul Oleksandr Sîrskii, comandantul trupelor terestre ucrainene.

Acesta a amintit de episodul pe care DefenseRomania l-a relatat pe larg când, la granița Ucrainei, o demonstrație de forță a Rusiei s-a încheiat nefericit pentru Moscova, tancurile T-72 rămânând blocate în noroi.

„Ucraina e un colos și e pregătită nu doar pentru lupta în localitate în marile orașe, dar și de lupta de rezistență în diferite forme de relief. Ați văzut tancuri rusești împotmolite în noroi. E vorba de noroiul din nordul Ucrainei iar din acest punct de vedere pot avea mari surprize cei care au organizat viitoarele coloane de acțiune pe teritoriul Ucrainei. Nu intuim ce se va întâmpla cu rezistența populației, lăsând de o parte rezistența Armată”, a conchis Ion Petrescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel