Cum a încercat Polonia să intercepteze racheta rusească care a intrat în spaţiul său aerian: Prima măsură, trimiterea avioanelor F-16

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Autorităţile poloneze au dezvăluit recent că avioanele de luptă F-16 au fost desfășurate în urma pătrunderii unei rachete rusești în spațiul aerian al Poloniei, pe fondul unui asalt pe scară largă asupra Ucrainei. Statul Major General al forțelor armate poloneze a identificat un "obiect neidentificat", care ulterior s-a stabilit că era o rachetă de croazieră rusă, care a intrat în spațiul aerian polonez în zorii zilei de 29 decembrie 2023. 

Racheta a străbătut aproximativ 40 km într-un interval scurt de 3 minute pe teritoriul Poloniei. Generalul Wieslaw Kukula, șeful Statului Major al armatei poloneze, a declarat: "Pe baza tuturor indicatorilor, o rachetă rusă a intrat și a ieșit din spațiul aerian polonez". 

Sistemele radar poloneze și cele ale NATO au urmărit îndeaproape traiectoria rachetei, ceea ce a dus la repoziționarea avioanelor F-16 care fie patrulau în zonă, fie, după cum sugerează unele surse, au fost mobilizate ca reacție la incursiune. 

Într-un comunicat public publicat pe reteau X [ n.r. cunoscut anterior sub numele de Twitter], Statul Major General al forțelor armate poloneze a raportat: "Dorim să confirmăm că vineri, la ora locală 7:12, a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez din direcția frontierei ucrainene; un obiect, pe care l-am identificat ca fiind o rachetă de croazieră rusă, a ieșit de pe teritoriul polonez în mai puțin de trei minute"

Aceștia au mai adăugat: "Traiectoria rachetei a fost monitorizată constant atât de sistemele radar poloneze, cât și de cele aliate. Mecanismele de apărare aeriană au rămas pregătite pentru acțiune. În plus, avioanele F-16 care patrulau în regiune au fost direcționate către regiunea în care racheta a încălcat spațiul aerian polonez." 

Citeşte şi: Critici aduse Poloniei după ce o rachetă rusească a intrat în spaţiul său aerian

În încercarea de a confirma rapid informațiile oferite de sistemele radar, Polonia a activat, de asemenea, o forță militară colectivă formată din unităţi de apărare terestră, aeriană și teritorială pentru a urmări traiectoria rachetei de la sol.

Această ridicare a nivelului de alertă în Polonia a avut loc concomitent cu ceea ce Ucraina a numit a fi cel mai puternic atac cu rachete pe care Federația Rusă l-a efectuat asupra Ucrainei de la începutul conflictului. 

Ministerul ucrainean al Apărării a înregistrat 158 de lansări de rachete și vehicule aeriene fără pilot [UAV]. În schimb, 87 de rachete și 27 de drone Shahed au fost interceptate și doborâte cu succes de apărarea aeriană ucraineană.

Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Varşovia ca răspuns la o presupusă încălcare a spațiului aerian. Ministerul a cerut clarificări din partea Rusiei și a subliniat necesitatea încetării imediate a acestor activități. 

După aceste discuții, Andrei Ordash, însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Varșovia, a susținut că Polonia nu a furnizat nicio dovadă a unei încălcări a frontierei sale de către o rachetă rusă. 

Pe 30 decembrie 2023, armata poloneză a efectuat o investigație la sol în locul în care s-a pierdut contactul radar cu racheta. Aceasta a fost un efort de a-și afirma convingerea că racheta nu a căzut pe teritoriul Poloniei.

Ministerul polonez al Apărării a confirmat încheierea cercetării la ora 15:00. Nu au fost găsite urme în timpul cercetării. Ministerul a dat asigurări că locuitorii din regiunea Lublin nu s-au confruntat cu niciun risc de securitate în timpul operațiunii de căutare. Aceștia au declarat că nu sunt planificate alte activități de verificare pe teren. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel