Culoarele aeriene NATO din Europa, discutate la Bruxelles

Eduard Pascu |
Data publicării:

NATO va exploata curând „culoarele” planului de zbor cu prioritate înaltă pentru a permite aeronavelor aliate să se poată deplasa rapid în Europa în timpul unor situații de urgență, transmite Jane.

Recentul acord a fost încheiat cu autoritățile aviației civile europene și va fi dezvăluit oficial cu ocazia reuniunii miniștrilor apărării care va avea loc pe 24 și 25 octombrie la Bruxelles.

Cunoscută sub denumirea de Rapid Air Mobility (RAM), inițiativa face parte din efortul mai larg al NATO pentru mobilitate militară în cazul deplasării trupelor și a activelor aliate.

RAM a fost negociat între NATO și Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol), care a condus discuțiile în numele autorităților sale naționale de control al traficului aerian (ATC). Acordul se va aplica în cazul crizelor în timp de pace, deoarece aliații au automat prioritatea traficului aerian în perioadele de război.

"Dacă ar exista o criză în regiunea baltică, de exemplu, câteva ore de întârziere ar putea face diferența, așa că ați dori să mișcați trupele cât mai repede. Acest lucru vă ajută să faceți asta", a spus Camille Grand, secretarul general adjunct al NATO. "Eurocontrol a fost extrem de util în renegocierea acestui lucru cu membrii săi. De partea noastră, toți aliații s-au înscris la acesta și cercetăm ce țări partenere NATO s-ar putea alătura și ele."

RAM va stabili un semn de apel special de la orice aeronavă desemnată de Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) al NATO, pentru folosirea coloarelor aeriene pentru deplasare rapidă.

În acest caz, toate aeronavele desemnate RAM ar purta prefixul semnului de apel „OAN”. Când o aeronavă o primește, „atunci întregul sistem de aviație îl va recunoaște și va elimina toate restricțiile de zbor până la destinația aeronavei în toată Europa”, a declarat Giorgio Cioni, expert RAM în divizia Grand.

Vezi și: Exercițiul Defender-Europe 20, cel mai mare din ultimii 25 de ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel