Cu trupele ruse aflate la granița Ucrainei, Zelenski pleacă în Franța pentru a discuta cu Macron

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vlodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în timpul unei întrevederi cu cadrele militare. Sursă foto: Președinția Ucrainei
Vlodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în timpul unei întrevederi cu cadrele militare. Sursă foto: Președinția Ucrainei

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi Palatul Elysée, într-un moment de creştere a tensiunilor în Ucraina din cauza trupelor trimise de Rusia în apropierea frontierelor sale, relatează Agerpres, citând AFP.

Cei doi preşedinţi se vor întreţine în cadrul unui dejun de lucru la Palatul Elysée, a precizat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron este, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, mediator în conflictul ucrainean în cadrul dialogului în patru împreună cu Rusia şi Ucraina, numit "formatul Normandia".

Cei patru lideri s-au reunit la Paris în decembrie 2019, când a avut loc prima întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi Volodmir Zelenski, după alegerea celui din urmă la începutul lui 2019.

Emmanuel Macron a discutat recent despre Ucraina cu Vladimir Putin pe 31 martie, în cursul unui dialog la care a participat şi Angela Merkel.

Ucraina acuză Rusia că a masat noi forţe în apropiere de frontiera sa orientală şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014 după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev. Luptele de pe front, care aproape au încetat după armistiţiul încheiat în vara lui 2020, s-au reluat cu intensitate în ultimele săptămâni.

Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei UE au făcut apel la Rusia să înceteze "provocările" şi să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat şi el marţi că "întăririle militare considerabile ale Rusiei" sunt "nejustificate, inexplicabile şi profund preocupante".

La rândul său, Moscova a acuzat marţi NATO şi SUA că transformă Ucraina într-un "butoi cu pulbere" şi a precizat că efectuează "exerciţii militare" în apropierea frontierelor ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel