Cu o zonă de coastă imensă de apărat, Australia va cumpăra mine marine inteligente pentru a descuraja China

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Royal Military Academy - Belgia, Australian Strategic Policy Institute, Universitatea Portsmouth / via Sydney Morning Herald
Royal Military Academy - Belgia, Australian Strategic Policy Institute, Universitatea Portsmouth / via Sydney Morning Herald

Guvernul de la Canberra accelerează achiziționarea unei noi generații de mine marine pentru a-și proteja porturile, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la consolidarea militară a Chinei și extinderea influenței în Pacific.

Australia a declarat luni că va cumpăra mine maritime avansate pentru a-și proteja rutele și porturile maritime de „potențialii agresori”, scrie Reuters.

Este vorba de așa-numitele mine marine inteligente, care disting între țintele militare și alte tipuri de nave și vor constitui „un factor de descurajare semnificativ”, se arată într-un comunicat al Departamentului Apărării de la Canberra.

„(Australia) accelerează achiziționarea de mine maritime inteligente, care vor ajuta la securizarea liniilor maritime de comunicație și la protejarea abordărilor maritime ale Australiei”, se arată în comunicat. „O capacitate modernă de exploatare pe mare este un factor de descurajare semnificativ pentru potențialii agresori”.

 

Mine marine de ultimă generație

 

Costul minelor ar putea ajunge la un miliard de dolari australieni (700 de milioane de dolari), iar noile dispozitive explozive autonome vor fi plasate în puncte strategice, cum ar fi strâmtori și porturi.

Surse din industria apărării au declarat că minele vor fi achiziționate de la o companie europeană de armament, urmând ca guvernul federal să anunțe în curând semnarea contractului.

Puitorul de mine Constantin Bălescu, înaintea neutralizării unei mine în apele Mării Negre. Sursă foto: Forțele Navale Române

Italia și Spania sunt doi dintre cei mai importanți producători de mine maritime din Europa.

Australia intenționează să procure o formă sofisticată de mine, care sunt capabile să distingă caracteristicile acustice, magnetice și de presiune ale navelor care trec prin zonă.

Minele marine pe care Australia încearcă să le achiziționeze pot fi activate și dezactivate de la distanță după ce au fost amplasate, permițând navelor comerciale și navale prietenoase să treacă în siguranță prin canale și porturi.

Hugh White, profesor emerit de studii strategice la Universitatea Națională din Australia, a declarat pentru publicația Sydney Morning Herald: „Minele marine sunt o modalitate ieftină și rentabilă de a scufunda nave.

Expertul în apărare Peter Jennings, fostul șef al Institutului Australian de Politică Strategică remarcă importantele capacități de descurajare ale unui sistem de mine marine.

”Simpla amenințare a minelor marine poate fi o armă psihologică puternică împotriva potențialilor adversari, a spus Jennings.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel