Crucișătorul Moscova a primit permisiunea de a naviga în zona maritimă îndepărtată și urmează să plece în marș

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 23.05.2021, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), crucișătorul purtător de rachete Moscova, Proiect1164, clasa Atlant, se pregătește pentru efectuarea primului marș de instrucție, după ieșirea din reparații.

Una dintre cele mai mari nave ale Forțelor Navale ale Federației Ruse, crucișătorul Moscova s-a aflat în reparații la Sevastopol în perioada 2016-2020. La un moment dat s-a crezut chiar că nava nu va mai reveni în serviciul de luptă. În cele din urmă, crucișătorul a reintrat în compunerea FRMN.

Nava și echipajul au primit permisiunea de a naviga în zona maritimă îndepărtată. În prezent, se stabilește ruta de deplasare a crucișătorului.

La sfârșitul lunii aprilie, crucișătorul Moscova a executat trageri în Marea Neagră, lansând o rachetă de croazieră antinavă Vulkan, asupra unei ținte aflate la o distanță de 30 de kilometri. După cum a declarat comandantul FRMN, viceamiral Igor Osipov, tragerea a fost una de control. În urma acesteia, nava amiral a FRMN a fost introdusă în compunerea forțelor gata de luptă permanent și a fost declarată aptă pentru îndeplinirea misiunilor stabilite.

“Crucișătorul dispune de capabilități semnificative de luptă împotriva navelor de suprafață mari ale adversarului. Între caracteristicile acestuia, trebuie remarcată prezența unui sistem puternic de apărare antiaeriană de tip S-300F, care face posibilă acoperirea unor grupări navale”, precum și a unor obiective terestre, a declarat expertul militar Andrei Frolov.

În ceea ce privește marșul de instrucție, istoricul militar Dmitry Boltenkov apreciază că nava ar putea petrece câteva luni în Marea Mediterană, după care să se deplaseze în Oceanul Atlantic sau în Oceanul Indian.

“Nava s-a aflat în reparații la Sevastopol timp de patru ani, pentru restabilirea capacităților tehnice. A sosit vremea ca aceasta să iasă și să semnaleze lumii prezența Forțelor Navale ale Federației Ruse în regiunile importante”, a spus Boltenkov.

Comentariul autorului: Este posibil ca marșul de instrucție al crucișătorului Moscova să înceapă la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august, când va trebui înlocuită fregata Amiral Makarov, care conduce în prezent Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

În ultimele săptămâni, crucișătorul Moscova a desfășurat activități comune de pregătire pentru luptă în Marea Neagră cu fregata Amiral Grigorovici. Nu este exclus ca cele două nave să plece împreună în marș, ținând cont și de faptul că, în mod normal, fregata Amiral Grigorovici ar trebui să înlocuiască fregata Amiral Makarov, aflată în misiune în Marea Mediterană începând din 02 mai.

Inițial, deplasarea crucișătorului Moscova în Marea Mediterană era planificată pentru perioada iulie-august 2020. Însă, din cauza prelungirii reparațiilor și a testelor efectuate în urma acestora, se pare că misiunea a fost amânată cu aproximativ un an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel