Crucișătorul USS Shiloh a trecut prin strâmtoarea Taiwan, la o săptămână după alegeri

Darius Muresan / 17 ian 2020 / 08:45

Crucișătorul USS Shiloh a trecut prin strâmtoarea Taiwan, la o săptămână după ce președintele Tsai Ing-wen a fost reales detaşat în urma unui program care promoveză rezistența insulei în fața Chinei.

USS Shiloh a trecut prin calea navigabilă, iar forţele armate ale Taiwanului au monitorizat-o tot timpul, a precizat vineri Ministerul Apărării într-un comunicat, descriind tranzitul navei prin strâmtoare drept "o misiune obişnuită".

"Oamenii pot dormi liniştiţi", a adăugat sursa citată.

Taiwanul este cea mai sensibilă problemă teritorială şi diplomatică a Chinei, iar Beijingul nu a exclus niciodată utilizarea forţei pentru a readuce insula sub controlul său. Îngusta strâmtoare Taiwan care separă insula de China este o sursă frecventă de tensiune.

Ultimul portavion chinez, Shandong, a trecut de două ori prin strâmtoare înainte de alegerile de sâmbătă din Taiwan, iar Taipeiul a denunţat o tentativă de intimidare.

Forţele navale ale SUA au anunţat că crucişătorul USS Shiloh cu rachete ghidate a efectuat un tranzit complet prin strâmtoarea Taiwan, fără a furniza detalii suplimentare, amintește Agerpres. SUA au efectuat misiuni sporadice prin strâmtoare în ultimii doi ani.

Washingtonul nu are legături oficiale cu Taiwanul, dar este obligat prin lege să-i asigure insulei mijloace de a se apăra şi este principala sa sursă de arme.

CITEȘTE ȘI: Alegeri în Taiwan. Tsai Ing-wen, realeasă într-un scrutin decisiv privind relația cu China

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy