Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale croat Foto: MOD al Croației
Rafale croat Foto: MOD al Croației

Primele șase dintr-un total de 12 avioane de luptă multirol Rafale au ajuns joi în Croația, la mai bine de doi ani după semnarea unui contract cu Franța în valoare de peste un miliard de euro. Sosirea ultimului dintre avioanele contractate este așteptată la începutul anului 2025.

Cele 6 avioane Rafale (dintre care două cu dublă comandă) au aterizat joi în Croația, un pas major înainte în consolidarea capacităților de apărare și a securității Croației, anunță ministerul apărării, citat media croată.

Aeronavele Rafale au fost zburate de piloții croați care s-au antrenat pentru utilizarea lor timp de 15 luni.

La intrarea în spațiul aerian croat, piloții Forțelor Aeriene Croate au transmis un mesaj tuturor cetățenilor croați: „Suntem pe cale să intrăm în spațiul aerian croat, care va fi și mai sigur de astăzi. Avioanele Rafale croate și piloții croați au ajuns acasă”, a anunțat Ministerul Apărării.

Armata croată va avea astfel o flotă de aviație de luptă modernizată, care reprezintă cea mai mare investiție a Guvernului și a Ministerului Apărării în forțele de apărare, a mai spus ministrul și croat al apărării.

Ceremonia de acceptare a primului lot de avioane de luptă multirol a avut loc la baza aeriană din Pleso, care a fost dotată cu simulatoare, un hangar de întreținere, clădiri de întreținere a motoarelor și un depozit. Valoarea întregului complex de 20 de hectare este estimată la aproximativ 37 de milioane de euro.

Croația ar trebui să dețină 8 avioane până la sfârșitul acestui an, iar celelalte 4 avioane sunt așteptate până la sfârșitul primului trimestru al anului 2025.

Cele 12 avioane de luptă multirol Rafale vor fi utilizate operațional de Escadrila 191 de Luptă din Aripa 91 a Forțelor Aeriene Croate, se mai arată în comunicatul ministerului apărării.

Decizia privind achiziționarea avioanelor de luptă Rafale a fost luată de Guvern pe 28 mai 2021, când a însărcinat Ministerului Apărării să efectueze toate acțiunile necesare în legătură cu încheierea contractului dintre Croația și Franța.

Un total de 1,13 miliarde de euro au fost asigurați de la bugetul de stat pentru achiziționarea Rafale în perioada 2021-2026.

Pregătirea piloților de avioane de luptă multifuncționale din țările aliate și partenere ar trebui să se desfășoare și în Croația, la Centrul de pregătire a piloților de luptă (FPTC), a cărui înființare a fost susținută de guvern și care este de așteptat să funcționeze din 2026.

Potrivit comunicatului ministerului, Avioanele Rafale au intrat în spațiul aerian al Republicii Croația exact la prânz.

”După intrarea în Croația, piloții au răspuns cu un mesaj de salut și și-au continuat zborul deasupra Cres spre zona Lika, unde au format o formație de avioane 2×3 și și-au continuat zborul spre Aeroportul Zagreb:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel