Criză Venezuela. Rusia critică vehement SUA și posibilitatea unei intervenții militare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Prin vocea ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Rusia sprijină un plan de soluţionare a crizei din Venezuela propus de Uruguay şi Mexic, dar nu acceptă propunerile Uniunii Europene şi condamnă ameninţările Statelor Unite de a invada ţara.

"Vom susţine legea internaţională şi vom sprijini iniţiativele luate de diferite ţări din America Latină, în particular Mexic şi Uruguay", a afirmat Lavrov.

"Acestea vizează crearea condiţiilor pentru un dialog naţional cu participarea tuturor forţelor politice din Venezuela", a adăugat el.

Din păcate, Europa impune o configuraţie uşor diferită a medierii internaţionale, a notat Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, Uniunea Europeană a propus crearea unui grup de contact format din opt dintre membrii săi şi un număr comparabil de ţări din America Latină, însă Rusia, China şi Statele Unite nu au fost invitate să se alăture.

Lavrov a remarcat că UE a propus includerea în grup a ţărilor care în urmă cu opt zile i-au cerut preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro să anunţe alegeri prezidenţiale până luni. Aceasta înseamnă că luni aceşti mediatori vor trebui să-l recunoască pe adversarul lui Maduro, Juan Guaido, ca pe un nou preşedinte legitim în exerciţiu, a adăugat Serghei Lavrov.

"Aceasta nu este o modalitate de a media. Asta este un ultimatum şi nu o încercare de a găsi un numitor comun", a adăugat el.

 

Lavrov a vorbit și despre opțiunea unei intervenții militare din partea SUA

 

Lavrov a reamintit că Statele Unite nu au ascuns faptul că doresc să schimbe regimul în Venezuela cu orice preţ, menţinând opţiunea intervenţiei militare pe masă.

"Cred că este de la sine înţeles că subminează toate fundamentele dreptului internaţional", a notat Lavrov.

Opoziţia condusă de Juan Guaido refuză să înceapă un dialog, cerând ultimativ plecarea lui Maduro şi transferul puterii către forţele de opoziţie, a spus Lavrov, adăugând că acesta "nu este un dialog, ci impunerea voinţei unilaterale a cuiva".

"Faptul că acest lucru se face cu permisiune directă de la Washington şi acum şi din partea Europei dă în vileag acele presupuse valori în politica internaţională pe care colegii noştri occidentali le proclamă", a conchis Serghei Lavrov

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel