Criză Venezuela. Guaido, președintele autoproclamat, discuție cu Trump

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele parlamentului venezuelean, Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, cu sprijinul SUA, a declarat luni seara că a avut o convorbire telefonică cu preşedintele american Donald Trump.

'Da, am discutat cu preşedintele (Trump), precum şi cu alţi preşedinţi din regiune şi din lume', a afirmat Guaido (35 de ani) în cursul unui interviu acordat canalului de televiziune CNN în Spania.

Donald Trump este primul şef stat care a recunoscut autoritatea lui Guaido în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei. Acest opozant, şeful legislativului de la Caracas, singura instituţie venezueleană controlată de adversarii preşedintelui socialist Nicolas Maduro, s-a autoproclamat miercurea trecută preşedinte interimar al Venezuelei, potrivit căruia Constituţia ţării îi permite să facă aceasta.

Opoziţia consideră că există un vid de putere în condiţiile în care cataloghează drept ilegitim al doilea mandat pentru care Maduro a fost învestit la 10 ianuarie.

'Am avut convorbiri nu doar cu executivul american', ci de asemenea cu preşedinţii Ivan Duque (Columbia), Sebastian Pinera (Chile), Mauricio Macri (Argentina) şi prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, susţine Guaido.

După Washington, mai multe ţări din America Latină l-au susţinut pe autoproclamatul preşedinte, considerând că alegerile prezidenţiale la care Nicolas Maduro a fost declarat câştigător au fost afectate de fraudă şi, prin urmare, nu sunt valabile.

La rândul său, Nicolas Maduro a denunţat autoproclamarea lui Juan Guaido drept o 'lovitură de stat' orchestrată de SUA.

În interviul său, Juan Guaido a declarat că nu are nicio informaţie despre cei '5.000 de soldaţi (americani) în Columbia' care apar în însemnarea făcută de John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump.

 

Guaido cere recunoaștere internațională

 

'Nu am informaţii' cu privire la acest subiect, a spus Guaido. 'Dar suntem clar într-o situaţie foarte complexă în Venezuela', a adăugat el.

Voinţa opoziţiei, a spus Juan Guaido, este de a 'depăşi rapid criza' cu 'instrumente venezuelene' şi ea a depus deja 'mari eforturi votând, manifestând, construind majorităţi'.

Guaido a subliniat necesitatea pentru opoziţia pe care o conduce de a obţine 'recunoaşterea din partea tuturor ţărilor lumii a sacrificiului venezuelean, a voinţei sale de a merge înainte şi, în definitiv, de a salva democraţia'.

În afară de SUA, Juan Guaido este sprijinit în special de Canada, de o parte a ţărilor din America Latină şi din Uniunea Europeană.

În schimb, Rusia, China, Turcia şi Iranul îl sprijină pe Nicolas Maduro, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel