Criză Venezuela. Guaido îl sfidează pe Maduro și anunță intrarea ajutorului umanitar

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Proteste Venezuela
Proteste Venezuela

Opozantul venezuelean Juan Guaido a anunţat că ajutorul de urgenţă american va intra în Venezuela pe 23 februarie, în pofida refuzului preşedintelui Nicolas Maduro, care neagă existenţa unei crize alimentare, pe care o consideră o etapă preliminară unei intervenţii militare străine.

"Pe 23 februarie ajutoarele umanitare străine vor pătrunde în Venezuela", a anunţat marţi Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ 50 de state, în faţa unei mulţi de susţinători adunaţi într-un cartier din estul capitalei Caracas. El a asigurat că acest lucru se va întâmpla "pentru că singura alegere a uzurpatorului va fi aceea de a părăsi Venezuela", făcând referire la actualul preşedinte Maduro.

Preşedintele Parlamentului, controlat de opoziţie, a solicitat celor aproape 250.000 de voluntari înscrişi să participe la livrarea ajutoarelor depozitate la frontieră să fie pregătiţi pentru a forma caravane.

La 23 februarie se va împlini o lună de când Juan Guaido s-a proclamat preşedinte în exerciţiu.

Scandând 'Libertate!', 'Guaido!', zeci de mii de protestatari fluturând steaguri venezuelene, s-a adunat la amiază în întreaga ţară pentru a creşte presiunea asupra armatei, principalul susţinător al guvernului, pentru ca acesta să permită pătrunderea ajutorului umanitar.

"Solicităm autorităţilor militare să permită trecerea ajutorului şi chiar să-l protejeze pentru a ajunge acolo unde există cea mai mare nevoie ", a declarat Juan Perez, 68 de ani, la adunarea de comemorare a celor 40 de persoane ucise de la începutul protestelor împotriva preşedintelui Maduro, la 21 ianuarie.

 

Rusia avertizează SUA privind intervenția în forță

 

Marţi seara, ministrul de externe rus Serghei Lavrov l-a avertizat pe omologul său american Mike Pompeo împotriva oricărui "recurs la forţă" în Venezuela, ca reacţie la menţionarea de către Washington a opţiunii unei intervenţii militare.

În Venezuela se desfăşoară manevre militare pentru ca actuala putere să facă faţă unei eventuale intervenţii străine. La punctul de frontieră Villa del Rosario autorităţile columbiene gestionează cozile cetăţenilor din Venezuela care traversează vechiul podul internaţional Simon Bolivar pentru pentru a se aproviziona, a-şi duce copii la şcoală sau pentru a părăsi ţara. De acolo, jurnaliştii AFP ajunşi la ultima barieră ce separă cele două ţări, au putut observa un dispozitiv militar întărit al armatei venezuelene. Soldaţii venezueleni blochează de asemenea podul Tienditas, care leagă Cucuta (Columbia) şi Urena (Venezuela), în statul de frontieră Tachira, unde armata şi-a întărit prezenţa.

Ca răspuns la această a treia zi de mobilizare a opoziţiei, după cele din 23 ianuarie şi 2 februarie, susţinătorii actualului guvern s-a adunat în Piaţa Bolivar din centrul capitalei pentru a protesta împotriva "intervenţiei imperialiste" americane.

 

Guaido a oferit amnistie soldaților

 

Confruntarea dintre cei doi politicieni, Maduro şi Guaido, s-a concentrat de mai multe zile în jurul pătrunderii mai multor tone de produse alimentare şi medicamente din SUA, depozitate deja în Columbia, la frontiera cu Venezuela. Această criză survine în plină criză economică, populaţia fiind copleşită de lipsa hranei şi a medicamentelor. Peste 2,3 milioane de venezuelani (7% din populaţie) au părăsit ţara începând cu 2015, potrivit ONU.

În încercarea de a sparge unitatea armatei, Juan Guaido a oferit amnistie soldaţilor care s-ar delimita de preşedintele Maduro, avertizându-i că blocarea ajutorului constituie o 'crimă împotriva umanităţii'. "Acesta este un ordin adresat forţelor armate: lăsaţi să intre ajutorul umanitar odată pentru totdeauna, opriţi represiunea", a îndemnat Guaido. El a anunţat că al doilea centru de depozitare a ajutoarelor umanitare din nordul Braziliei este operaţional.

O conferinţă consacrată ajutorului umanitar solicitat de Juan Guaido urmează să aibă loc joi la sediul organizaţiei Statelor Americane (OEA) din Washington, liderul opoziţiei din Venezuela urmând să participe prin videoconferinţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel