Criză Ucraina. Orban dă asigurări: Poziția Ungariei este clară

Tudor Curtifan / 01 dec 2018 / 17:52

Premierul Viktor Orban a vorbit despre criza din Ucraina și a dat asigurări că Ungaria se poziționează pro-Ucraina.

Aparent surprinzător, având în vedere bunele relaţii ale Ungariei cu Rusia şi divergenţele dintre Budapesta şi Kiev pe tema drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina, Orban a sugerat că este de partea Ucrainei în criza declanşată de incidentul în care trei nave militare ucrainene şi echipajele acestora au fost sechestrate de garda de coastă rusă în zona strâmtorii Kerci dintre Marea Neagră şi Marea Azov.

''Poziţia Ungariei este clară: suntem un guvern pro-ucrainean şi susţinem Ucraina. Situaţia este particulară, întrucât în Ucraina există un guvern anti-ungar'', a spus Orban, care de asemenea vineri a primit o scrisoare din partea unui grup de 12 congresmeni republicani din SUA, document descris de semnatari drept o reacţie faţă de recenta decizie a Parlamentului European de a sancţiona Ungaria în exercitarea drepturilor ei de naţiune suverană''.

''Nimeni, în afară de poporul ungar, nu trebuie să decidă cu privire la politicile promovate de guvernul dumneavoastră'', se arată în scrisoarea în care congresmenii americani îi mulţumesc lui Orban pentru că a vorbit în faţa Parlamentului European împotriva antisemitismului şi critică în acelaşi timp ''susţinerea Bruxelles-ului faţă de sentimentele anti-israeliene''.

În acest timp însă, un anunţ venit de la Budapesta despre concentrarea într-o singură entitate a întregii prese favorabile guvernului condus de Orban provoacă noi temeri cu privire la pluralismul mediatic în Ungaria, notează AFP.

Conform unui comunicat publicat la mijlocul săptămânii, circa 500 de instituţii media naţionale sau locale, toate cu o abordare pro-guvernamentală, vor fi regrupate într-un consorţiu al cărui obiectiv va fi să ''vegheze la prezervarea valorilor naţionale''.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy