Criză R. Moldova. Rusia se implică și e gata să ofere soluții Chișinăului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Președintele Consiliului Federației Ruse (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matviyenko, a declarat marți că Rusia dorește o soluție pașnică pentru criza politică din Republica Moldova și este gata să ofere asistență în acest sens dacă va fi necesar, potrivit agenției Tass.

„Găsirea unei soluții pașnice se poate face numai prin intermediul unui dialog între toate forțele politice și toți cei care își iubesc țara și vor pace, stabilitate și dezvoltare. Rusia, care este preocupată de Moldova și poporul ei, vrea ca această criză să se termine. Daca putem oferi ajutor, suntem dispuși să o facem”, a spus Matviyenko.

Potrivit acesteia, atât societatea civilă din Republica Moldova, cât și autoritățile, caută o soluție pașnică pentru actuala criză.

 

Rusia se implică în criză și e gata să ofere soluții Republicii Moldova

 

„Cu toate că a fost creată o coaliție parlamentară, iar președintele Parlamentului și premierul au fost aleși, acei oameni care se consideră stăpânii țării sunt nemulțumiți. Asta a dus la confruntări, speculații și la o decizie a Curții Consituționale care nu a contribuit cu nimic la rezolvarea acestei situații”, a mai spus ea, potrivit Mediafax.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel