Criză politică în Bulgaria: Rotația în guvernul pro-occidental s-a blocat din cauza bătăii pe posturile cheie

Scrutin electoral în Bulgaria vecină
Scrutin electoral în Bulgaria vecină

Eforturile de a forma un nou guvern în Bulgaria au ajuns într-o fundătură, a informat presa locală.

Partidul conservator GERB-UDF a respins o ofertă finală a partidului reformist de centru ”Continue the Changes - Democratic Bulgaria” (CC-DB), fost partener în coaliția de guvernare, de a forma un guvern, potrivit agenției de presă de stat BTA.

Într-o declarație remisă presei, GERB-UDF a spus că „nu va participa la încercările de a forma un guvern. Lăsați poporul bulgar să decidă prin alegeri cine și cum să conducă Bulgaria”, susțin ei.

CC-DB propus stabilește garanții pentru reformele din sistemul judiciar, autoritățile de reglementare și serviciile de securitate ale țării, cu termene clare de implementare. De asemenea, a cerut ca GERB-UDF să numească un prim-ministru reciproc acceptabil și ca cabinetul să-și păstreze structura așa cum a fost sub actualul guvern condus de Nikolai Denkov.

Maria Gabriel (GERD-UDF) trebuia să-l înlocuiască pe Nikolai Denkov (CC-DB) la conducerea Guvernului, conform principiului agreat inițial privind rotația la guvernare.

Fostul comisar european, Maria Gabriel, în vârstă de 44 de ani, a explicat duminică, la Sofia, că spune "nu" noilor condiţii constante impuse partidului său de partenerii de coaliţie.

 

Posibile alegeri anticipate

 

Guvernul în exerciţiu condus de premierul Nikolai Denkov a demisionat aşa cum era planificat la începutul lunii martie pentru a permite o rotaţie a funcţiei de prim-ministru, aşa cum s-a convenit între partenerii guvernamentali în 2023.

Gabriel urma să devină şefa guvernului, iar Denkov adjunctul ei. Cu toate acestea, potrivit relatărilor din mass-media, ambele părţi s-au certat cu privire numirile pentru poziţiile cheie, arată Agerpres.

Potrivit agenției de știri BTA, respingerea acordului de către GERB este probabil să deschidă calea pentru alegeri naționale anticipate - al șaselea proces electoral din aprilie 2021. Cu toate acestea, alte două mandate guvernamentale propuse de şeful statului, Rumen Radev, ar trebui să eşueze înainte de convocarea unor noi alegeri.

Acesta a adăugat că CC-DB nu a primit încă sprijinul unui alt partid pentru a forma un guvern. Actualul guvern Denkov a fost format din coaliția majoritară între GERB și CC-DB și este la putere din iunie anul trecut.

Săptămâna trecută, rotația planificată a guvernului între partenerii de coaliție și semnarea programului de guvernare reînnoit pentru următoarele nouă luni au eșuat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel