Criza politică continuă în Bulgaria. A doua tentativă de formare a unui Guvern a eșuat

Tudor Curtifan |
Data publicării:

A doua încercare de formare a unui guvern în Bulgaria după alegerile legislative din 4 aprilie a eşuat miercuri, după ce partidul 'Există un Astfel de Popor' (ITN), a doua formaţiune politică din parlamentul de la Sofia, a returnat mandatul primit de de la preşedintele Rumen Radev, transmit Agepres, citând agențiile BTA şi dpa.

Fosta campioană la şah Antoaneta Stefanova, desemnată de ITN candidata la postul de prim-ministru, a reamintit poziţia partidului său conform căreia acesta nu va intra în coaliţii alături de formaţiunile politice tradiţionale.

''Pentru noi, formarea unor coaliţii lipsite de principii nu este normală'', a declarat Stefanova.

Şeful statului bulgar Rumen Radev a reafirmat că în perioade de criză, precum cea actuală, Bulgaria are nevoie de un guvern cu atribuţii depline, eficient, şi în aceste condiţii fiecare mandat este privit cu mari speranţe. Totuşi, Radev a adăugat că înţelege motivele deciziei ITN, întrucât un guvern stabil nu poate fi creat pe baza acordurilor fără principii şi că nu poate exista un angajament din partea unui singur partid.

Conform Constituţiei, preşedintele ţării trebuie acum să dea mandatul de a forma un guvern unui al treilea partid, care nu trebuie în mod obligatoriu să fie al treilea ca mărime dintre cele şase reprezentate în parlament. Dacă şi această tentativă eşuează, Bulgaria va trebui să organizeze noi alegeri.

ITN a obţinut 17,6% din voturi la alegerile din 4 aprilie, obţinând 52 dintre cele 240 de mandate parlamentare.

GERB, formaţiunea actualului premier interimar Boiko Borisov, a fost primul partid care a renunţat la mandatul de a forma un nou guvern în urma scrutinului din 4 aprilie. Deşi GERB s-a plasat pe primul loc în scrutinul parlamentar (75 de mandate), nemulţumirea alegătorilor faţă de corupţia larg răspândită în cel mai sărac stat din Uniunea Europeană a lăsat partidul fără o majoritate în legislativ şi fără potenţiali aliaţi într-un legislativ fragmentat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel