Criză majoră în Venezuela. Regimul a decis a doua denominare în decurs de trei ani pe fondul hiperinflației

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Criză în Venezuela
Criză în Venezuela

Venezuela va tăia şase zerouri de la coada monedei sale, bolivarul, începând cu data de 1 octombrie 2021, a anunţat joi Banca Centrală a Venezuelei (BCV), fiind pentru a doua oară în ultimii trei ani când această ţară sud-americană recurge la denominare pe fondul hiperinflaţiei, transmite Agerpres, care citează Reuters şi AFP.

Simultan cu noua denominare, Venezuela va tipări şi noi bancnote, în contextul în care cele actuale aproape au dispărut din circulaţie. În prezent, majoritatea tranzacţiilor care nu se fac în dolari americani se fac în mod digital (plăţi cu cardul, virament sau transfer).

"Începând de la 1 octombrie va intra în vigoare bolivarul digital cu prilejul aplicării unei noi scări monetare care va tăia şase zerouri din moneda naţională", a informat BCV într-un comunicat de presă.

În 2018, când Venezuela se confrunta cu o hiperinflaţie de 400.000%, preşedintele Nicolas Maduro a tăiat cinci zerouri de la coada bolivarului în încercarea de a simplifica tranzacţiile în moneda locală. De data aceasta denominarea va fi semnificativ mai puţin relevantă decât cea din 2018, pentru că începând din 2019 preşedintele Nicolas Maduro a permis dolarizarea economiei, astfel că în prezent majoritatea tranzacţiilor se fac în dolari.

Odată o ţară petrolieră bogată, Venezuela a înregistrat o contracţie a Produsului Intern Brut de 80% începând din 2013 şi aproximativ 65% din gospodării trăiesc în sărăcie. Preşedintele Nicolas Maduro susţine că de vină pentru problemele economie ale Venezuelei este embargoul petrolier impus de SUA. În prezent, ţara sud-americană mai produce doar 500.000 de barili de ţiţei pe zi comparativ cu un vârf de 3,2 milioane barili pe zi în urmă cu un deceniu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel