Criză Iran. Teheranul răspunde SUA privind scenariul unui ”război scurt”

Tudor Curtifan / 27 iun 2019 / 18:35

Teheranul a avertizat joi împotriva 'falselor idei' ale preşedintelui american Donald Trump, care a evocat cu o zi în urmă posibilitatea unui 'război scurt' al SUA împotriva Iranului.

Ideea unui 'război scurt' cu Iranul este o 'iluzie', insistă ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-o postare pe Twitter.

Referindu-se la afirmaţiile recente ale lui Donald Trump care - potrivit lui - 'ameninţă pacea', Zarif a publicat pe contul său de Twitter o serie de cinci aforisme.

'Sancţiunile nu sunt o soluţie alternativă la război, ele sunt (scris cu majusculă) războiul', notează el. 'Obliteraţie = genocid = crimă de război'; "Cel care începe un război nu este şi cel care îl termină' şi "nu se poate negocia şi ameninţa în acelaşi timp', apreciază şeful diplomaţiei iraniene.

 

Trump a evocat posibilitatea unui război scurt împotriva Iranului

 

Criza de lungă durată care caracterizează de 40 de ani relaţiile între SUA şi Republica Islamică trece de aproape două luni printr-o nouă fază de intensificare, pe fondul escaladării în regiunea Golfului, mai ales după ce Iranul a doborât o dronă americană la 20 iunie.

În aceste circumstanţe de încordare maximă, Donald Trump a evocat miercuri posibilitatea unui război scurt împotriva Teheranului, potenţial devastator, potrivit lui.

'Suntem într-o poziţie foarte puternică şi nu va dura foarte mult, pot să vă spun asta', a asigurat el. 'Şi nu vorbesc despre trupe la sol', a mai spus preşedintele american, respingând astfel ideea unei operaţiuni terestre împotriva Iranului.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy