Criză Iran. Pompeo: Teheranul continuă dezvoltarea sistemelor nucleare. Inacceptabil

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mike Pompeo și Donald Trump
Mike Pompeo și Donald Trump

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a calificat vineri drept "inacceptabilă" noua reducere a angajamentelor luate de Iran pentru reglementarea activităţilor sale nucleare.

"Tocmai au anunţat că vor continua să facă mai multă cercetare şi să-şi dezvolte sistemele lor de arme nucleare. Este inacceptabil", a declarat el pentru un post de radio local cu prilejul unei deplasări în statul Kansas. 

Iranul a început în mai să se retragă progresiv din obligaţiile asumate în cadrul acordului internaţional din 2015 care a avut drept obiectiv declarat să-l împiedice să dezvolte bomba atomică, în replică la retragerea americană din acest text decisă de Donald Trump, care îl consideră un acord lax şi insuficient. 

Teheranul a anunţat miercuri o nouă etapă, renunţând la orice limită în cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear. Autorităţile iraniene urmează să prezinte sâmbătă în detaliu aceste noi măsuri. 

Mike Pompeo s-a declarat totuşi "încrezător" că poate fi găsită o soluţie diplomatică. 

"De luni de zile, preşedintele Trump spune că este gata să se întâlnească cu liderii iranieni fără condiţii prealabile", a reamintit el, în timp ce Franţa a angajat un efort de mediere pentru a face posibil un tete-a-tete între miliardarul republican şi omologul său iranian Hassan Rouhani la sfârşitul lui septembrie, cu prilejul Adunării generale a ONU. 

"Dar suntem foarte clari în privinţa rezultatului pe care îl căutăm în caz de discuţii", a adăugat Pompeo, denunţând încă o dată "campaniile de teroare" duse de Iran în întreaga lume, precum şi programul său de rachete balistice, considerat de asemenea "inacceptabil"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel