Criză Iran. Pompeo: Teheranul continuă dezvoltarea sistemelor nucleare. Inacceptabil

Tudor Curtifan / 06 sep 2019 / 19:58
Mike Pompeo și Donald Trump
Mike Pompeo și Donald Trump

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a calificat vineri drept "inacceptabilă" noua reducere a angajamentelor luate de Iran pentru reglementarea activităţilor sale nucleare.

"Tocmai au anunţat că vor continua să facă mai multă cercetare şi să-şi dezvolte sistemele lor de arme nucleare. Este inacceptabil", a declarat el pentru un post de radio local cu prilejul unei deplasări în statul Kansas. 

Iranul a început în mai să se retragă progresiv din obligaţiile asumate în cadrul acordului internaţional din 2015 care a avut drept obiectiv declarat să-l împiedice să dezvolte bomba atomică, în replică la retragerea americană din acest text decisă de Donald Trump, care îl consideră un acord lax şi insuficient. 

Teheranul a anunţat miercuri o nouă etapă, renunţând la orice limită în cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear. Autorităţile iraniene urmează să prezinte sâmbătă în detaliu aceste noi măsuri. 

Mike Pompeo s-a declarat totuşi "încrezător" că poate fi găsită o soluţie diplomatică. 

"De luni de zile, preşedintele Trump spune că este gata să se întâlnească cu liderii iranieni fără condiţii prealabile", a reamintit el, în timp ce Franţa a angajat un efort de mediere pentru a face posibil un tete-a-tete între miliardarul republican şi omologul său iranian Hassan Rouhani la sfârşitul lui septembrie, cu prilejul Adunării generale a ONU. 

"Dar suntem foarte clari în privinţa rezultatului pe care îl căutăm în caz de discuţii", a adăugat Pompeo, denunţând încă o dată "campaniile de teroare" duse de Iran în întreaga lume, precum şi programul său de rachete balistice, considerat de asemenea "inacceptabil"

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy