Criza generată de Rusia, discutată de Biden cu liderii lumii în format restrâns. România, pilon pe Flancul Estic, prezentă

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele american Joe Biden, în timpul unei discuții prin videoconferință cu liderii militari americani, privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Sursă foto: @Official @WhiteHouse
Președintele american Joe Biden, în timpul unei discuții prin videoconferință cu liderii militari americani, privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Sursă foto: @Official @WhiteHouse

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden va purta discuții telefonice în format de conferință cu liderii translatlantici, tema fiind criza generată de Federația Rusă în Europa de Est.

Potrivit Casei Albei la discuții vor participa un număr restrâns de state. E vorba despre liderii din Canada, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, dar și din partea Uniunii Europene și NATO.

Discuțiile se vor axa pe criza generată de Federația Rusă în jurul Ucrainei și dislocarea de tehnică militară și soldați la granițele statului pe care Moscova l-a mai agresat militar în 2014 când a ocupat iar mai apoi a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Sursa citată nu precizează cine va participa la discuție din partea țării noastre, însă în mod cert va fi președintele Klaus Iohannis.

Participarea României la discuție, într-un format restrâns, alături de Polonia, e o dovadă a rolului-cheie pe care țara nostră îl joacă în regiune, fiind alături de Polonia un pilon esențial al Flancului NATO.

Subliniem că azi secretarul general al NATO Jens Stolteberg a vizitat împreună cu președintele român Klaus Iohannis au efectuat o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Ulterior cei doi au susținut o conferință de presă comună. Această conferinţă de presă a venit în contextul în care Pentagonul a anunţat că 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România. Primul convoi cu tehnică militară al detaşamentului SUA a ajuns deja la baza de la Mihail Kogălniceanu.

În aceste zile vor ajunge treptat aproximativ 1.000 de soldați americani în România, redislocați din Germania, în contextul crizei generată de acțiunile Federației Ruse în Estul Europei. Misiunea se numește Task Force (TF) Cougar iar la aceasta vor participa militari SUA ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acționa cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialități din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel