Criza din Mediterana: Erdogan îl acuză pe Macron că este un ''ambiţios incapabil''

DefenseRomania Team / 17 sep 2020 / 16:13
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat joi pe omologul său francez Emmanuel Macron, spunând că acesta este un "ambiţios incapabil", din cauza sprijinului său ferm pentru Grecia în criza cu Turcia din Mediterana de Est, potrivit AFP.

Într-o videoconferinţă cu liderii locali ai partidului său, preşedintele turc şi-a justificat politica externă de forţă şi l-a atacat în special pe şeful statului francez, care şi-a înmulţit recent criticile la adresa sa.

"Unii se întreabă de ce Turcia se află în Siria, Libia, Mediterana de Est (...) Dacă Turcia renunţă la tot, ar putea Franţa să rezolve dezordinea pe care ambiţiosul incapabil care o conduce a provocat-o şi să adopte o politică a bunului simţ?", a afirmat el, potrivit Agerpres.

Relaţiile dintre Paris şi Ankara s-au deteriorat considerabil în ultimele săptămâni din cauza sprijinului acordat de Franţa Greciei în conflictul cu Turcia în Mediterana de Est.

Turcia a revendicat dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă despre care Atena spune că este sub suveranitatea sa. Cele două state au avut mai mult schimburi de replici contondente, au efectuat manevre militare şi au trimis nave în zonă.

Franţa şi-a afişat fără echivoc sprijinul pentru Grecia desfăşurând nave de război şi avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată puternic de preşedintele turc.

Tonul dintre cele două ţări s-a amplificat săptămâna trecută, când şeful statului francez a declarat că "poporul turc este un mare popor care merită altceva", aparent făcând aluzie la acţiunile guvernului turc şi la consecinţele lor.

Erdogan a acuzat de asemenea joi ţările din regiune şi Uniunea Europeană că îi întind "capcane" Turciei şi că au propriile "calcule" în privinţa regiunii.

"Cu sprijinul naţiunii noastre, vom continua să facem tot ce este bine, just şi benefic pentru ţara noastră", a declarat el.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy