Criza din enclava spaniolă Ceuta. Armata Spaniei acuză Marocul de "agresiune" şi "şantaj"

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Estado Mayor de la Defensa. EMAD. España
Sursă foto: Estado Mayor de la Defensa. EMAD. España

Guvernul spaniol a ridicat şi mai mult tonul joi împotriva Marocului, acuzat de "agresiune" şi "şantaj" de ministrul Apărării, Margarita Robles, după ce peste 8.000 de migranţi au ajuns începând de luni în enclava spaniolă Ceuta, relatează Agerpres, care citează AFP.

Afluxul acestor migranţi proveniţi din Marocul vecin "este o agresiune faţă de frontierele spaniole, dar şi faţă de frontierele Uniunii Europene", a denunţat Margarita Robles la postul public de radio, adăugând că este vorba de un "şantaj" din partea Rabatului, pe care ea l-a acuzat că "foloseşte minori".

"Nu vorbim de tineri de 16-17 ani", a spus ministrul spaniol. Marocul a lăsat să treacă "minori de 7 sau 8 ani, după relatările ONG-urilor (...), încălcând dreptul internaţional", a adăugat Margarita Robles.

Imaginea unui bebeluş salvat de la înec de un agent al Gărzii Civile spaniole a făcut înconjurul lumii, stârnind emoţie pe reţelele de socializare.

Prin aceste declaraţii ale ministrului Apărării, guvernul spaniol a ridicat şi mai mult tonul împotriva Marocului, care şi-a rechemat marţi ambasadoarea din Spania pentru a-şi exprima "nemulţumirea".

Premierul spaniol Pedro Sanchez a acuzat la rândul său miercuri Rabatul de "lipsă de respect".

Începând de luni, peste 8.000 de potenţiali solicitanţi de azil, în mare majoritate marocani, au ajuns fără niciun obstacol în micul port spaniol pe fondul unei relaxări a controalelor la frontieră din partea Marocului.

Printre ei se află un număr impresionant de tineri plecaţi singuri sau copii de vârste mici, purtaţi de familiile lor.

Acest val migratoriu inedit vine pe fondul unei crize diplomatice majore între Madrid şi Rabat, amplificată de la sosirea în Spania luna trecută, pentru îngrijiri medicale, a şefului Frontului Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală), aflat pe lista neagră a Marocului.

Mai multe ONG-uri spaniole şi marocane au denunţat faptul că aceşti minori ajung victime ale disputei dintre cele două ţări şi sunt îngrijorate să îi vadă expulzaţi spre Maroc.

Din cei peste 8.000 de migranţi, 5.000 au fost deja expulzaţi spre Maroc, conform datelor oferite miercuri de autorităţile spaniole.

Ridicând la rândul său tonul împotriva Rabatului, Bruxellesul a transmis miercuri, prin vocea vicepreşedintelui Comisiei Europene Margaritis Schinas, că "nimeni nu poate intimida Uniunea Europeană (...) pe tema migraţiei".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel