Criza din Belarus: Tihanovskaia mulțumește României și amintește că în '89 ne-am aflat în aceeași situație

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în azil politic în Lituania, și-a exprimat recunoștința la adresa României și a președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit în contextul manifestațiilor pro-democratice împotriva regimului autoritar al lui Akesandr Lukașenko.

“Aș dori să îmi exprim recunoștința la adresa prietenilor noștri români și a președintelui (n.r. – Klaus Iohanns) care, la 21 septembrie, împreună cu omologii săi polonez și lituanian, au semnat o scrisoare către comunitatea internațională pentru a-i ajuta pe belaruși să primească sprijin.

Vechea zicală “un prieten la nevoie se cunoaște” nu a părut niciodată mai importantă pentru belaruși, în timp ce oameni inocenți sunt arestați și torturați pe străzile orașelor noastre. Țara noastră este condusă de un autocrat care a dat ordin pentru utilizarea violenței împotriva manifestanților pașnici. Ne bucură orice strop de solidaritate și simțim sprijinul României, Lituaniei și Poloniei“, a spus Tihanovskaia, în cadrul dezbaterii organizate de Ambasada Republicii Lituania în România și Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning (CPC-EW) la sediul Institutului Diplomatic Român, și citată de publicația Calea Europeană.

“Nu cu mult timp în urmă, în 1989, România, Polonia și Lituania s-au aflat în aceeași situație. Astăzi, a sosit timpul și pentru Belarus să se descătușeze“, a mai precizat Tihanovskaia.

Amintim că, după realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko, pe 9 august, manifestaţii de o amploare istorică au loc în Belarus. Protestatarii cer plecarea preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, în timp ce forțele de ordine acționează brutal efectuând sute de arestări.

Declarația la care a făcut referire Svetlana Tihanovskaia a fost semnată pe 21 septembrie de către România, Polonia și Lituania.

România, Polonia și Lituania consideră că în demersul de a sprijini poporul din Belarus este util ca Uniunea Europeană să propună un pachet de asistență pentru Belarus și a îndemnat comunitatea internațională să se alăture UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel