Cristian Diaconescu, după ce Putin a declarat că România ”a ocupat" Basarabia și Bucovina de Nord: Să nu ne ducem după fentă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin, la expoziția de armament MAKS 2021. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin, la expoziția de armament MAKS 2021. Sursă foto: Kremlin

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a comentat recenta afirmație a lui Vladimir Putin cu privire la faptul că România „a ocupat” Basarabia și Bucovina de Nord.

Diplomatul român sfătuiește să nu plecăm după fentă și crede că declarația președintelui rus Vladimir Putin urmărește o linie și un narativ revendicativ ce continuă din 1990 încoace.

„În primul rând, pentru că merge și în relațiile internaționale, sfatul meu este să nu ne ducem după fentă. Nu ideea de a avea dubii în legătură cu istoricul Basarabiei și Bucovinei stă la baza unui asemenea demers, ci o linie de mandat. Toți reprezentanții Federației Ruse de-a lungul anilor au avut acest subiect ca fiind una din temele de pe agendă obligatorii în dialogul bilateral cu România.

Chiar după anul 1990, dialogul diplomatic, politic a fost marcat de acest tip de atitudine revendicativă, la modul: România arbitrar a apropriat teritoriile din Bucovina și Basarabia, România a intervenit în ceea ce privește suveranitatea unor state vecine, unirea din 1918 a fost făcută prin astfel de demersuri brutale, profitând de situația de după Primul Război MondialSă știți că aceste elemente doctrinare sunt foarte bine susținute și finanțate prin organizații neguvernamentale, seminare, prezentări în toată Europa Occidentală și în Statele Unite”, a arătat Cristian Diaconescu într-o intervenție la postul de televiziune Digi24. „Nu este un discurs singular, este un anumit tip de atitudine politică, urmată clar, birocratic și disciplinat, de toți reprezentanții Moscovei în dialog cu Bucureștiul, atunci când îl fac”, a adăugat fostul ministru de externe.

Amintim că pe Pe 12 iulie, Kremlinul a publicat pe site-ul oficial al președinției un articol de opinie al președintelui Vladimir Putin, intitulat ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.

În ceea ce privește România, președintele Putin susține că ”în 1940, în Ucraina Sovietică a intrat o parte din Basarabia, dar și regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de România în 1918”. De asemenea, în 1948 a fost încorporat și teritoriul insulei Șerpilor din Marea Neagră. În accepțiunea președintelui rus, granițele dintre fostele republici care făceau parte din Uniunea Sovietică erau simbolice. Vladimir Putin spune că ”țările care au făcut parte din URSS ar trebui să revină acum la granițele pe care le aveau în momentul în care au intrat în Uniune”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel