Cristian Diaconescu: Acțiunea din Belarus este un ”act de terorism de stat”

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a făcut o scurtă analiză a acțiunii comandate azi de președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko de deturnare a unui avion civil pentru arestarea unui jurnalist critic al regimului său.

”Consecințele sunt foarte grave. Sunt tot mai multe voci oficiale la nivelul Uniunii Europene care spun că asistăm la un act de terorism de stat. Pentru că o rută comercială, intra Uniunii Europene, cu toate garanțiile de securitate de zbor și supusă regulilor și normelor de funcționare și de operare în Uniunea Europeană, nu poate fi deturnat pur și simplu pentru un gest al unui stat tranzitat. Mai mult decât atât, în acest moment discutăm despre cetățeni ai Uniunii Europene care sunt supuși perchezițiilor și controalelor, în mod evident abuzive din partea autorităților din Belarus”, a spus Cristian Diaconescu într-o intervenție telefonică la Digi 24. 

”Situația este cât se poate de tensionată în această țară pentru că Opoziția a rămas extrem de puternică, iar Lukașenko încearcă să se impună în țara sa după alegerile prezidențiale. Doi jurnaliști din Belarus sunt în acest moment în azil în ambasada Suediei de la Minsk. 

Acest gest făcut evident în ideea de a aresta un opozant pune în pericol securitatea navigației în interiorul Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană are obligația să răspundă inclusiv instituțional la această atitudine”, a mai precizat fostul ministru de Externe.

”Fiind vorba despre o atitudine total ieșită din comun, în mod normal autoritățile de la Minsk trebuie să afle că la astfel de gesturi există și costuri. Din acest punct de vedere, ceea ce a făcut Lukașenko prin atitudinea sa nu trebuie lăsat doar la nivelul unei preocupări sau îngrijorări politice. Uniunea Europeană are la dispoziție o serie de măsuri categorice care ar pune în dificultate autoritățile din Belarus.

Ce ar însemna dacă un astfel de eveniment s-ar întâmpla oriunde în lume? Dacă s-ar permite autorităților unui stat survolat pentru o perioadă redusă de timp, la un moment dat să intercepteze avioane comerciale, permițându-și atitudini brutale față de zborul respectiv sau față de călătorii din acel avion care nu au niciun fel de legătură cu opțiunile, atitudinile, reacțiile politice din statul survolat”, a mai precizat Diaconescu. 

”Este previzibilă și o reacție a NATO, nu trebuie exagerate anumite reacții, atitudini, dar repet, un precedent de acest gen devine foarte periculos. Imaginați-vă că s-ar întâmpla în zboruri trans-atlantice sau zboruri trans-continentale care ar fi întrerupte printr-un gest unilateral și interceptare militară dintr-un stat oarecare pentru simplul fapt că are tot felul de bănuieli.

Nu așa se desfășoară relațiile internaționale și comunitatea internațională din acest punct de vedere trebuie să fie extrem de categorică în protejarea a ceea ce înseamnă dreptul de survol și modul în care statele se comportă în astfel de situații”, a mai spus ministrul de Externe.

Citește și: Ofițeri ai Serviciului de Securitate din Belarus (KGB) au deturnat un avion pentru a aresta un jurnalist oponent al regimului Lukașenko

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel