Crimeea - o adevărată fortăreață. Rușii au încercuit Sevastopolul cu 6 linii de apărare de care s-au lovit dronele kamikaze ale Ucrainei

Cristian Soare |
Data publicării:
Intrarea în golful din Sevastopol, pe unde au reușit să pătrundă dronele maritime kamikaze ale armatei ucrainene, este protejată de o serie de bariere fizice la nivelul și este monitorizată de bărci și elicoptere. Sursă: Naval News.
Intrarea în golful din Sevastopol, pe unde au reușit să pătrundă dronele maritime kamikaze ale armatei ucrainene, este protejată de o serie de bariere fizice la nivelul și este monitorizată de bărci și elicoptere. Sursă: Naval News.

Atacul de ieri seară asupra portului Sevastopol de către dronele maritime kamikaze ucrainene a ținut prima pagină a ziarelor. După cum remarcă analiştii militari de la Naval News, cu toate acestea, există un aspect care ar putea fi ușor trecut cu vederea în ceea ce priveşte cel mai nou atac al armatei ucrainene asupra navelor ruse din portul Sevastopol. De data aceasta, niciuna dintre dronele ucrainene nu a părut să pătrundă în zona militară a portului. Atacul are loc în condițiile în care Rusia întreprinde un efort masiv pentru a spori protecția portului împotriva acestor tipuri atacuri.

Imaginile publicate de analiştii militari de la Naval News arată că Rusia construieşte o puternică linie de apărare la Sevastopol în timp ce Ucraina încearcă să atace infrastructura militară rusă.

Astfel, după cum se poate observa în imagini, armata rusă a realizat o linie de apărare la intrarea în portul Sevastopol, bazată pe cel puţin șase rânduri de plase și baraje improvizate. Această linie de apărare vizează în primul rând dronele maritime kamikaze ale Ucrainei. Atacul din 24 aprilie 2023 asupra portului din Crimeea arată cum armata rusă încearcă să-şi protejeze navale.

 

Rusia a dezvoltat 6 linii de apărare pe mare în jurul Sevastopolului

 

Intrarea în portul Sevastopol este acum protejată de nu mai puțin de 6 straturi din plase/ bariere fizice la nivelul apei. Aceste elemente de protecţie antidrone maritime se adaugă la bărcile şi elicopterele de patrulare care răspund acum de securitatea navelor ruse din portul Sevastopol.

Guvernatorul local, oficialul rus Mikhail Razvozhaev, a anunțat pe rețelele de socializare că atacul întreprins de armata ucraineană a avut loc la ora 3.30 dimineața, pe 24 aprilie 2023. El a precizat că o dronă maritimă a fost distrusă și că o a doua a explodat singură. Formularea sa părea să confirme că atacatorii nu au pătruns în port.

 

Sevastopol, principala bază din Crimeea ocupată a Rusiei în Marea Neagră

 

Sevastopol este principala bază navală a Marinei ruse din Marea Neagră. Deși au existat eforturi de a dispersa cele mai importante nave în alte baze, cum ar fi Feodosia, acestea rămân acolo. Prin urmare, navele ruse rămâne o țintă cheie pentru Ucraina, mai ales pe măsură ce ar urma să aibă loc o contraofensivă.

După cum remarca analiştii militari de la Naval News. ''barajele plutitoare'' de la intrarea în portul Sevastopol erau atât pentru a bloca scurgerile de petrol, cât și pentru a preveni o anumită formă de atac. Într-adevăr, amenințarea unor atacuri ucrainene cu nave de suprafață a părut atât demodată, cât și foarte puțin probabilă pentru ruși la începutul invaziei. Cu toate acestea, barajul plutitor preexistent a fost ocazional închis pentru a împiedica intrarea ambarcațiunilor neautorizate.

Cu toate acestea, în octombrie 2022, Ucraina a realizat un impresionant atac maritim cu drone asupra Sevastopolului. Mai multe nave au fost lovite, deși niciuna nu a suferit daune serioase. Cu toate acestea, a scos la iveală ineficiența vechii linii de apărare a Rusiei. În noiembrie au fost adăugate mai multe baraje grele de apărare, atât la intrarea în port, cât și în diverse zone din interiorul portului. 

Ulterior, liniile de apărare au fost realizat mai serios, aşa cum ar fi trebuit ele să fie gândit la începutul războiului.

Cu toate acestea, pe 22 martie 2023, dronele maritime ucrainene au lovit din nou. Din nou, nu au reușit să dea o lovitură majoră, dar au pătruns în interiorul portului. Aceste ultime linii de apărare sunt probabil un răspuns la acest tip de atacuri.

Încă două straturi de plase plutitoare au fost plasate pe partea exterioară a intrării în port. Iar un rând de șase barje mari de pontoane au fost ancorate chiar la intrarea în port. Acestea extind, de fapt, zidul portului, îngustând intrarea. Este probabil ca între ele să fie înșirate obstacole suplimentare.

Analiza imaginilor arată că barjele de pontoane au început să fie poziționate între 3 și 9 aprilie, iar de atunci numărul acestora a crescut. Acestea se află acum pe ambele laturi ale intrării în port.

Analistul militar Benjamin Pittet a declarat pentru Naval News că noile linii de apărare fac parte dintr-un efort mai amplu de fortificare a Crimeei: "Navele rusești au patrulat mai des în apropierea strâmtorii Kerch în ultimele săptămâni. La sol, au amenajat o mare cantitate de tranșee în jurul unor locații cheie. Din punct de vedere aerian, ei devin mai agresivi în ceea ce privește misiunile de cercetare ale NATO".

 

Rusia ia cât se poate de serios un atac asupra Crimeei

 

Atacul are loc în timp ce forțele ucrainene ar fi avansat peste râul Nipru, la nord de Crimeea. Pittet consideră că apărarea sporită arată că Rusia este speriată de orice acțiune potențială împotriva Crimeei. Pe lângă faptul că a investit o mulțime de resurse în construirea de tranșee în regiunile Zaporojie și Herson, există chiar tranșee de-a lungul extremității sudice a Crimeei, în apropiere de Feodesia.

De asemenea, el notează că acum există mai multe baterii de apărare aeriană în jurul Sevastopolului. "De luni de zile au mutat apărarea aeriană, nu sunt statice, se tot mișcă. În oraș, dar și în jurul bazei aeriene Belbek".

Rămâne de văzut dacă cel mai recent atac maritim ucrainean cu drone a fost oprit cu ajutorul barajelor de plase şi pontoane sau cu alte mijloace. Este posibil ca, știind de existenţa acestor linii de apărare, Ucraina să fi vizat în mod deliberat ambarcaţiuni aflate în afara portului. Oricum ar fi, acest atac ar trebui privit în contextul mai larg al unei contraofensive ucrainene așteptate. Ceea ce arată este că Rusia va trebui să continue să investească în protejarea bazelor sale din Crimeea.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel