Coronavirus | Agenţiile federale americane, instruite să pastreze în Statele Unite echipamente medicale extrem de căutate

S.I. Catalin |
Data publicării:

SUA vor confisca exporturile de echipamente şi de materiale medicale de protecţie până când vor stabili dacă acestea ar trebui păstrate în ţară pentru lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, au anunţat miercuri două agenţii federale, transmite Reuters.

Într-un comunicat comun cu Agenţia federală de management al situaţiilor de urgenţă (FEMA), Agenţia vamală şi de protecţie a frontierelor (CBP) precizează că va opri exporturile de aparate de respirat, măşti şi mănuşi chirurgicale.

FEMA va determina ulterior dacă echipamentul ar trebui returnat spre a fi folosit în SUA, achiziţionat de către guvernul american sau exportat.

Preşedintele Donald Trump a emis vineri un ordin prin care agenţiile federale americane sunt instruite să folosească orice autoritate necesară pentru a păstra în Statele Unite aceste echipamente medicale extrem de căutate.

Guvernatori, primari şi medici trag de mai multe săptămâni semnale de alarmă în privinţa deficitului de echipamente de protecţie pentru personalul aflat în prima linie a combaterii coronavirusului, precum şi în privinţa dotării insuficiente cu aparate de respirat şi alte echipamente medicale.

Printre materialele ce vor fi confiscate de la export se află măştile N95, care filtrează particulele din aer şi sunt folosite pentru protecţia împotriva noului coronavirus.

Compania americană 3M, un mare producător mondial de măşti, a declarat luni că a ajuns la un acord cu administraţia Trump care îi va permite să exporte măşti în Canada şi America Latină, în pofida restricţiilor.

Compania informase anterior că încetarea exporturilor către aceste zone ar avea 'implicaţii umanitare'.

O reglementare federală cu privire la procedurile FEMA de confiscare şi control al exporturilor va intra în vigoare vineri şi va rămâne valabilă până la 10 august, conform unui proiect postat online.

FEMA va trebui să ia decizii rapide în privinţa exporturilor şi să încerce să perturbe cât mai puţin lanţul de aprovizionare, se arată în proiect, potrivit Agerpres.

Unii oficiali de la nivel statal sau local au acuzat în ultimele zile FEMA că a confiscat transporturi de măşti şi alte materiale medicale venite din străinătate.

Un responsabil din Departamentul Securităţii Interne (DHS) a declarat, sub protecţia anonimatului, că jumătate din materialele de protecţie aduse în SUA cu zboruri guvernamentale pot fi redirecţionate spre zone din ţară unde sunt extrem de necesare, însă el a susţinut că echipamentele nu au fost confiscate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel