Coreea de Sud refuză să mai facă schimb de informații militare cu Japonia

Eduard Pascu / 22 aug 2019 / 21:51

Pentagonul s-a declarat joi "foarte îngrijorat şi dezamăgit" de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia, într-un context de tensiune între cei doi aliaţi ai Washingtonului, transmite AFP.

"Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgire după decizia guvernului Moon de a refuza să menţină acordul de schimb de informaţii cu Japonia", a declarat colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a legăturilor noastre de securitate trebuie menţinută, în ciuda fricţiunilor în alte domenii ale relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Japonia", a subliniat purtătorul de cuvânt. "Vom menţine o cooperare de apărare bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când acest lucru va fi posibil", a adăugat Eastburn.

Seulul a declarat joi că "nu este în interesul naţional să menţină acordul care a fost semnat cu obiectivul de a face schimb de informaţii militare sensibile".

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul sunt marcate de decenii de dispute moştenite din perioada în care peninsula coreeană a fost colonie japoneză (1910-1949).

Acest conflict latent dă bătăi de cap Washingtonului, care mizează pe cooperarea japonezo-sud-coreeană pentru a-i sprijini politica într-o regiune deosebit de tensionată de ameninţarea nucleară nord-coreeană şi de ascensiunea Chinei.

Vezi și: Statele Unite pierd teren în fața Chinei, în Pacific: Washington nu mai deţin supremaţia militară în regiune

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy