Coreea de Sud refuză să mai facă schimb de informații militare cu Japonia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Pentagonul s-a declarat joi "foarte îngrijorat şi dezamăgit" de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia, într-un context de tensiune între cei doi aliaţi ai Washingtonului, transmite AFP.

"Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgire după decizia guvernului Moon de a refuza să menţină acordul de schimb de informaţii cu Japonia", a declarat colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a legăturilor noastre de securitate trebuie menţinută, în ciuda fricţiunilor în alte domenii ale relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Japonia", a subliniat purtătorul de cuvânt. "Vom menţine o cooperare de apărare bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când acest lucru va fi posibil", a adăugat Eastburn.

Seulul a declarat joi că "nu este în interesul naţional să menţină acordul care a fost semnat cu obiectivul de a face schimb de informaţii militare sensibile".

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul sunt marcate de decenii de dispute moştenite din perioada în care peninsula coreeană a fost colonie japoneză (1910-1949).

Acest conflict latent dă bătăi de cap Washingtonului, care mizează pe cooperarea japonezo-sud-coreeană pentru a-i sprijini politica într-o regiune deosebit de tensionată de ameninţarea nucleară nord-coreeană şi de ascensiunea Chinei.

Vezi și: Statele Unite pierd teren în fața Chinei, în Pacific: Washington nu mai deţin supremaţia militară în regiune

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel