Statele Unite pierd teren în fața Chinei, în Pacific: Washington nu mai deţin supremaţia militară în regiune

S.I. Catalin |
Data publicării:

SUA nu mai deţin supremaţia militară în Pacific şi ar putea avea tot mai multe dificultăţi în a-şi apăra aliaţii împotriva Chinei, a cărei influenţă este tot mai puternică în zonă, apreciază un reputat centru de reflecţie australian într-un raport incendiar, informează luni AFP.

În această analiză, dată publicităţii luni, Centrul de Studii asupra SUA din cadrul Universităţii din Sydney descrie armata americană drept "o forţă pe cale să se atrofieze" şi ale cărei capacităţi sunt "în mod periculos depăşite" şi "prost pregătite" pentru o confruntare cu China.

Dacă este corectă, această evaluare ar presupune urmări grave pentru numeroşii aliaţi ai SUA, fie că este vorba de Australia, de Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanţiile americane în materie de securitate.

Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, cu al său credo "America First" (America înainte de toate), a adăugat temeri privind o dezangajare a SUA, care ar fi mai puţin dispuse să-şi apere aliaţii în ipoteza unei agresiuni din partea Chinei, de exemplu. Însă, acest raport lasă să se înţeleagă că, chiar dacă ar dori să intervină, SUA s-ar putea confrunta cu dificultăţi în a o face.

Autorii studiului evocă chiar şi o "insolvabilitate strategică" a Washingtonului, avansând ideea că deceniile de război şi de angajament în Orientul Mijlociu şi de subfinanţare în Pacific au avut drept consecinţă expunerea aliaţilor SUA în Oceania.

,,China, în schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forţă ca urmare a investiţiilor sale de mare anvergură în sisteme militare avansate", se subliniază în analiză. În timpul preşedinţiei lui Xi Jinping, bugetul oficial pentru apărare al Chinei a crescut cu aproape 75%, până la 178 de miliarde de dolari, cifră care ar fi sub cea reală.

Mai concret, Beijingul a investit în sisteme de rachete balistice de precizie şi în sisteme de contra-intervenţie care ar complica sarcina pentru forţele americane în cazul în care acestea ar încerca să vizeze o zonă contestată.

Potrivit acestui studiu, "aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalaţiile militare din Pacific Vest" nu deţin infrastructuri întărite şi sunt ameninţate.

Toate aceste slăbiciuni fac posibil ca Beijingul să cucerească teritorii ale Taiwanului, insule administrate de Japonia sau zone din Marea Chinei de Sud înainte ca forţele americane să aibă timp să intervină.

Aceşti experţi preconizează, pentru contracararea ascensiunii Chinei, desfăşurarea de rachete terestre americane, precum şi o schimbare a rolului Corpului de puşcaşi marini şi o reevaluare a strategiilor de apărare regională care să implice Japonia şi Australia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel