Coreea de Sud, măsuri după ce un avion chinez a intrat în spațiul ei de apărare

Vlad Manolache |
Data publicării:

Corea de Sud ia atitudine după ce au depistat un avion militar al Chinei în spațiul ei de apărare.

Coreea de Sud a convocat un înalt oficial al ambasadei chineze vineri pentru a protesta împotriva intrării unui avion militar chinez în spaţiul sud-coreean de apărare aeriană, al treilea incident de acest gen de la începutul anului, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, informează Reuters.

Avioane de luptă sud-coreene au interceptat aparatul chinez când a intrat în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) sud-coreene, a declarat Statul Major Interarme (JCS) al Coreii de Sud într-un comunicat.

Avionul chinez a zburat mai mult de patru ore într-o zonă din apropierea unei insule stâncoase scufundate, controlată de Seul dar revendicată de Beijing, potrivit JCS.

"Guvernul nostru şi-a exprimat regretul"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat reporterilor la Beijing că nu avea informaţii despre această chestiune şi Ministerul Apărării chinez la rândul său nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunţat că l-a convocat pe Du Nong Yi, ataşat militar la ambasada chineză din Seul, şi a cerut Chinei să ia măsuri pentru a preveni astfel de incidente.

"Guvernul nostru şi-a exprimat regretul şi considerăm acest lucru ca fiind extrem de serios", a declarat ministerul sud-coreean într-un comunicat.

Avioane de luptă chineze au făcut incursiuni similare în zona sud-coreeană în februarie şi aprilie, a mai declarat ministerul, cel puţin două cazuri similare fiind înregistrate şi anul trecut.

Seulul şi-a extins teritoriul în 2013

ADIZ-urile nu sunt acorduri obligatorii din punct de vedere juridic în virtutea unor tratate internaţionale, însă Seulul şi-a extins teritoriul în 2013 pentru a se suprapune parţial cu o nouă zonă declarată de China.

Extinderea zonei Chinei a inclus insula scufundată numită Ieodo, pe care Seulul o controlează cu o platformă de cercetare construită în vârful rocii.

În februarie, Seulul l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a transmite un protest şi Beijingul a declarat atunci că avionul său participa la antrenamente în conformitate cu legislaţia şi practicile internaţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel