Coreea de Sud a eliminat descrierea Coreii de Nord ca „inamicul nostru”

S.I. Catalin / 15 ian 2019 / 16:34

Coreea de Sud nu mai cataloghează Coreea de Nord drept un ”inamic” în ultima ediţie a raportului militar bianual, publicat marţi, în contextul în care în peninsulă are loc, de un an, o remarcabilă destindere, relatează AFP şi agenţia Kyodo.

Măsura este în concordanţă cu un acord încheiat la summitul intercoreean ce a avut loc în aprilie anul trecut pentru a opri „toate actele ostile” împotriva celuilalt.

Un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că ar fi o contradicţie să se negocieze măsuri de soluţionare a ostilităţilor împotriva armatei nord-coreene în timp ce este descrisă ca un duşman.

Carta albă a apărării anterioară publicată acum doi ani statua că: „Armele de distrugere în masă ale Nordului (…) reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea noastră (…). Atât timp cât aceste ameninţări continuă, regimul nord-coreean şi armata sa sunt inamicul nostru”.

Cu toate acestea, ultima Cartă albă menţine faptul că armele de distrugere în masă ale Nordului „reprezintă o ameninţare majoră pentru pacea şi securitatea Peninsulei Coreea”, a declarat un oficial din domeniul apărării într-un briefing despre Carta albă a apărării 2018 a Coreii de Sud.

Documentul menţionează de asemenea „starea înaltă de pregătire” a armatei sud-coreene împotriva unei „provocări neaşteptate”, adăugând că cele două Corei vor continua să construiască încrederea în conformitate cu acordul militar semnat în timpul celui de-al treilea summit intercoreean.

În ceea ce priveşte Japonia, este eliminată de asemenea din ultima Cartă albă o secţiune ce descrie relaţia dintre Seul şi Tokyo ca fiind „împărtăşirea valorilor de bază ale democraţiei şi economiei de piaţă”.

Unele media sud-coreene au opinat că această măsură reflectă înrăutăţirea relaţiilor bilaterale în legătură cu o serie de hotărâri judecătoreşti privind folosirea muncii forţate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi un incident implicând un avion de patrulare japonez şi o navă de război sud-coreeană. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy