Coreea de Sud a eliminat descrierea Coreii de Nord ca „inamicul nostru”

S.I. Catalin |
Data publicării:

Coreea de Sud nu mai cataloghează Coreea de Nord drept un ”inamic” în ultima ediţie a raportului militar bianual, publicat marţi, în contextul în care în peninsulă are loc, de un an, o remarcabilă destindere, relatează AFP şi agenţia Kyodo.

Măsura este în concordanţă cu un acord încheiat la summitul intercoreean ce a avut loc în aprilie anul trecut pentru a opri „toate actele ostile” împotriva celuilalt.

Un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că ar fi o contradicţie să se negocieze măsuri de soluţionare a ostilităţilor împotriva armatei nord-coreene în timp ce este descrisă ca un duşman.

Carta albă a apărării anterioară publicată acum doi ani statua că: „Armele de distrugere în masă ale Nordului (…) reprezintă o ameninţare majoră pentru securitatea noastră (…). Atât timp cât aceste ameninţări continuă, regimul nord-coreean şi armata sa sunt inamicul nostru”.

Cu toate acestea, ultima Cartă albă menţine faptul că armele de distrugere în masă ale Nordului „reprezintă o ameninţare majoră pentru pacea şi securitatea Peninsulei Coreea”, a declarat un oficial din domeniul apărării într-un briefing despre Carta albă a apărării 2018 a Coreii de Sud.

Documentul menţionează de asemenea „starea înaltă de pregătire” a armatei sud-coreene împotriva unei „provocări neaşteptate”, adăugând că cele două Corei vor continua să construiască încrederea în conformitate cu acordul militar semnat în timpul celui de-al treilea summit intercoreean.

În ceea ce priveşte Japonia, este eliminată de asemenea din ultima Cartă albă o secţiune ce descrie relaţia dintre Seul şi Tokyo ca fiind „împărtăşirea valorilor de bază ale democraţiei şi economiei de piaţă”.

Unele media sud-coreene au opinat că această măsură reflectă înrăutăţirea relaţiilor bilaterale în legătură cu o serie de hotărâri judecătoreşti privind folosirea muncii forţate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi un incident implicând un avion de patrulare japonez şi o navă de război sud-coreeană. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel