Coreea de Sud a consemnat la sol toate cele 30 de avioane F-35. O aeronavă a avut probleme cu trenul de aterizare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene Sud Coreene (ROKAF) au consemnat la sol întreaga flotă de avioane F-35 – formată din 30 de aeronave – în așteptarea unei investigații, după ce unul dintre piloții săi a fost forțat să efectueze o aterizare de urgență după ce trenul de aterizare al unei aeronave F-35A a funcționat defectuos, potrivit precizărilor apărute în mass-media sud-coreeană.

Trenul de aterizare al unui avion F-35A sud-coreean a intrat în pană marți, din cauza unei disfuncţionalităţi majore a sistemelor, însă pilotul a ales să nu se catapulteze, ci să efectueze o aterizare „pe burtă” a aparatului, din care a scăpat nevătămat.

În urma incidentului, survenit la o bază aeriană din vestul ţării, a fost deschisă o anchetă, pe durata căreia toate avioanele F-35 vor fi imobilizate la sol.

„Având în vedere ancheta în desfăşurare, toată flota (de F-35) este suspendată”, a declarat un responsabil din Ministerul Apărării pentru AFP, potrivit Agerpres.

Coreea de Sud a comandat 40 de avioane F-35A de la constructorul american Lockheed Martin în 2014, recepţionând primul lot în 2019.

Aterizarea de urgenţă petrecută marţi este primul incident cunoscut în care a fost implicat un aparat F-35 sud-coreean.

Potrivit Air Force Magazin, aterizarea de urgență a avut loc în jurul orei 13.00, ora locală, la o bază sud-coreeană din Seosan, la aproximativ 70 de kilometri de baza aeriană Osan. Potrivit rapoartelor mass-media, este primul caz cunoscut de aterizare pe burtă a unui F-35 de când SUA au început să vândă avioanele de vânătoare de generația a cincea națiunilor partenere.

Oficialii sud-coreeni au declarat că suspendă zborurile tuturor celor peste 30 de avioane de luptă F-35 ale forțelor sale aeriene.

În ultimii ani au existat și alte incidente care au implicat aliați și parteneri ai SUA, implicaţi în programul F-35. Air Force Magazin aminteşte că piloţii Forţelor Aeriene ale Japoniei au fost nevoiți să efectueze cel puțin șapte aterizări de urgență cu avioane F-35. De asemenea, în aprilie 2019, Forțelor aeriene de auto-apărare din Japonia au pierdut un F-35A Lightning II în timpul unei misiuni de antrenament deasupra Oceanului Pacific.

Cel mai recent, un avion F-35B britanic s-a prăbușit în noiembrie 2021, în Marea Mediterană la scurt timp după ce a decolat de pe portavionul HMS Queen Elizabeth.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel