Coreea de Nord testează Hwasong-18, prima rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Hwasong-18 Foto: KCNA, via Arirang
Hwasong-18 Foto: KCNA, via Arirang

Coreea de Nord a anunțat testarea cu succes a primei sale rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid, un obiectiv cheie al planului liderului Kim Jong Un de a dezvolta arme mai avansate și mai puternice. Testul a fost dezvăluit joi de Coreea de Sud și Japonia.

Presa de stat nord-coreeană a confirmat lansarea rachetei, Hwasong-18, în această dimineață. Evenimentul a fost supravegheat de Kim, care a fost însoțit, așa cu ne-a obișnuit în ultima vreme, de fiica, soția și sora sa, Kim Yo Jong.

„Un nou tip de rachetă balistică intercontinentală a fost testat joi ca mijloc cheie de apărare strategică”, a declarat Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA), descriind testul drept un „succes miraculos”.

Agenția de presă l-a citat pe Kim spunând că Hwasong-18 va ridica rapid capacitățile nucleare ale Coreei de Nord.

„Sistemul de arme Hwasong-18 operat de forțele strategice ale țării va reorganiza în profunzime descurajarea noastră strategică şi va spori eficacitatea contraatacului nostru nuclear”, relatează KCNA.

Rachetele alimentate de arderea combustibilului solid sunt de obicei mai sigure în utilizare, mai ușor de manevrat și mai rapid de desfășurat decât variantele cu combustibil lichid, care necesită realimentare la locul de lansare, sistem pe care Coreea de Nord s-a bazat până acum.

 

Putere nucleară ”ireversibilă”

 

Hwasong-18 Foto: KCNA

Hwasong-18, pe care KCNA a descris-o ca fiind o rachetă în trei trepte, a fost trasă din apropierea Phenianului și a zburat aproximativ 1.000 de km înainte de a se prăbuși în apele internaționale din estul Coreei de Nord. 

Dezvoltarea acestei rachete este probabil „oarecum departe de versiunea finală sau de producție în număr semnificativ”, a declarat Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării la Institutul Internațional de Studii Strategice.

În ciuda interdicției Națiunilor Unite pentru testarea rachetelor balistice, Coreea de Nord a efectuat numeroase lansări în ultimii ani pentru a-și avansa puterea militară. Anul trecut, a testat un număr record de rachete, inclusiv un motor cu propulsie solidă de mare putere, iar în februarie a afișat ceea ce părea a fi un nou ICBM la o paradă fastuoasă pe timp de noapte la Phenian.

Mai mult, Coreea de Nord a lansat aproximativ 30 de rachete doar în acest an, în 12 lansări diferite. De asemenea, Kim a ordonat armatei sale să intensifice exercițiile pentru a se pregăti pentru un „război adevărat”.

„Aceasta este o dezvoltare semnificativă pentru Coreea de Nord, dar nu neașteptată”, a declarat Ankit Panda, expert la Carnegie Endowment for International Peace, pentru Al Jazeera. „Deoarece aceste rachete sunt alimentate în momentul producției și, prin urmare, sunt gata de utilizare atunci când este nevoie, ele vor fi mult mai rapid utilizabile într-o criză sau conflict, lipsind Coreea de Sud și SUA de timpul prețios necesar pentru a preveni un atac”.

Din 23 martie, Phenianul a susţinut că a efectuat trei teste ale unei drone de atac nuclear subacvatic capabile să "producă un tsunami radioactiv de mare amploare". De asemenea, regimul nord-coreean a mai spus că a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe 16 martie. Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat putere nucleară "ireversibilă".

 

Cadou pentru părintele Coreei de Nord

Lansarea Hwasong-18 are loc cu două zile înainte de ziua de naștere a fondatorului Kim Il Sung (Kim Ir Sen), una dintre cele mai importante sărbători din Coreea de Nord.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a spus că vremurile în care Coreea de Nord camufla activitatea ICBM ca lansări de sateliți au trecut de mult și că „încălcarea flagrantă” de către Kim a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU are ca scop să determine și alte țări să-și sporească arsenalul pentru a fi folosit ca mijloc de negociere.

Discuțiile privind denuclearizarea au fost blocate din 2019, când un summit de mare profil între Kim și președintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-a prăbușit. 

Testul efectuat anul trecut cu racheta Hwasong-17:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel