Coreea de Nord. O nouă paradă militară grandioasă

Sebastian Florea |
Data publicării:

O nouă paradă militară este anunțată pentru duminică, în Coreea de Nord.

Coreea de Nord va organiza duminică o paradă militară şi mai multe evenimente cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a creării statului nord-coreean, transmite agenţia EFE, care citează un document oficial la care a avut acces portalul NK News. Documentul, trimis luni organizaţiilor internaţionale şi ambasadelor de la Phenian, enumeră cinci mari acţiuni care vor avea loc pe 9 septembrie, între care şi parada amintită.

Deşi imagini din satelit luate în ultima lună au surprins, în baza aeriană Mirim, la est de Phenian, pregătiri pentru o mare defilare, aceasta este prima confirmare oficială că regimul nord-coreean va organiza o paradă militară cu ocazia aniversării. Analiza imaginilor din satelit nu a putut confirma totuşi dacă la paradă vor fi prezentate şi rachetele balistice cele mai avansate dezvoltate de regimul lui Kim Jong Un.

Majoritatea analiştilor, notează EFE, consideră puţin probabil ca Phenianul să mizeze pe o astfel de afişare a capacităţilor sale militare, într-un moment marcat de complexul proces de dialog cu SUA pentru denuclearizarea ţării. În ce priveşte parada de duminică, există speculaţii conform cărora preşedintele Chinei, Xi Jinping, va participa la eveniment.

Un astfel de gest ar putea contribui la complicarea negocierilor dintre Phenian şi Washington, SUA fiind angajate la rândul lor într-un război comercial cu Beijingul, pe care-l acuză de îngreunarea procesului de denuclearizare prin îmblânzirea sancţiunilor contra regimului nord-coreean.

Dincolo de paradă, documentul trimis de regim include şi organizarea, pentru prima dată în ultimii cinci ani, a fastuosului spectacol omagial cu mulţimi de pe stadionul 1 Mai din Phenian, menit să laude regimul şi realizările sale. Alte evenimente menţionate sunt o defilare nocturnă cu torţe, o 'reuniune naţională' şi 'o acţiune comemorativă'. Coreea de Nord s-a constituit oficial ca stat pe 9 septembrie 1948 sub comanda mareşalului Kim Ir Sen, bunicul actualului lider nord-coreean, Kim Jong Un. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel